Sparebank 1 SMN varslet onsdag at de vil øke boliglånsrenten med inntil 0,2 prosentpoeng. De nye rentesatsene gjelder fra fra 22. november for nye kunder og 9. januar for eksisterende kunder.

Rentehoppet kommer bare noen få uker etter at banken varslet om et overskudd på 1,4 milliarder kroner i årets ni første måneder. Det har fått flere kunder til å reagere.

- Bør være forsiktige

Geir Ivar Singstad fra Verdal har vært kunde i sparebanken i hele sitt voksne liv, men nå vurderer han å bytte bank.

- Det kommer stadig tilbud, så det vil jeg i aller høyeste grad vurdere, sier han.

Han skjønner at banken trenger å tjene penger, men mener at de nå begynner å strekke strikken langt.

- Fortjeneste er greit, men de må ikke miste bakkekontakten helt. Jeg har alltid sett på dem som en god nærbank med dyktige medarbeidere. De bør være litt forsiktige, sier han.

Irritert

Berit Buhagen fra Trondheim ble kunde i SMN i 2014, men nå vil hun vurdere andre alternativer.

- Jeg ble irritert da jeg leste om rentehoppet, og vil sjekke om det fins andre banker som har bedre vilkår, sier hun.

Hun har liten forståelse for at bankens ønske om å øke lønnsomheten på boliglån.

- Jeg har inntrykk av at bankene har god nok råd til å gi sjefene ekstra lønn. Men vi på grasrota har jo ikke så mye vi skulle sagt.

Man kan jo bruke forbrukermakten, og bytte bank?

- Ja, vi forbrukere er nok litt tafatte, sier hun.

Uforståelig

Også Ståle Tronhus fra Levanger har bitt seg merke i bankens store overskudd.

- Det er ikke så enkelt å skjønne sammenhengen her. Banken varslet nettopp om milliardoverskudd, og så må renten opp, sier han.

Han har vært kunde i SMN i rundt fem år, men er ikke fremmed for å finne seg en ny bank.

-Hvis det dukker opp noen som er billigere, så vil vi absolutt vurdere å bytte. Jeg har byttet bank tidligere også, med samme begrunnelse, sier han.

Strenge krav

Svein Tore Samdal, konserndirektør for privatmarked i Sparebank 1 SMN, har forståelse for at kundene ser rentehoppet og overskuddet i sammenheng.

- Jeg skjønner at det kan være vanskelig å forstå. Vi er pålagt å tjene penger og være solide nok, det har myndighetene bestemt.

Er det ikke nok med et overskudd på 1,4 milliarder?

- Jo, det kan man si. Men når vi er pålagt å være solide så må vi være det, og ha en avkastning på egenkapitalen. Vi skiller oss ikke noe fra andre banker der.

Setter dere opp renta fordi dere kan, eller fordi dere må?

- Vi gjør det fordi vi ligger på historisk lave nivåer når det gjelder forskjellen på våre innlånskostnader og utlånsrentene. Det er ikke bærekraftig over tid, og rentene er nok på vei mot et mer normalt nivå nå.

Er dere bekymret for å miste kunder?

- Vi har aldri lyst til å miste kunder. Vi har hatt stor vekst de siste årene, som viser at konseptet vårt fungerer. Det handler ikke bare om pris, men om kompetanse og gode løsninger. Tilstedeværelse i regionen er også noe folk setter pris på.