De ti streikende ansatte ved firmaet Kaba er organisert gjennom Elektroarbeidernes fagforening i Trondheim.

Kaba leverer blant annet elektroniske låser, mekaniske nøkkelsystemer og andre sikkerhetsløsninger. Avdelingskontoret i Trondheim er lokalisert på Tunga, og nesten alle montørene ved kontoret er nå tatt ut i streiken.

- Dette er første gang at vår fagforening her i Trondheim har gått til streik på grunn av at en bedrift nekter å innføre tariff. Vi har holdt på siden 1901, så dette er veldig spesielt. Vanligvis inngår vi fem–seks tariffavtaler hvert år, sier leder for Elektroarbeidernes fagforening i Trondheim, Eystein Garberg.

- Krever medbestemmelse

Grunnen til at de ansatte ønsker en tariffavtale, er ifølge Garberg ikke at de har dårlige arbeidsvilkår i dag.

- Det man ønsker er sikkerhet, forutsigbarhet og medbestemmelse. Bedriften sier at de har avtaler som er like gode som tariffen tilsier. Problemet er at reglene kun er skrevet i en personalhåndbok. Det betyr det at bedriften når som helst kan endre reglene. Det er ikke forutsigbarhet, sier Garberg.

Han sier at det også har vært et problem at de ansatte ikke har lokal forhandlingsrett.

- Avdelingen i Trondheim går veldig godt, og vi mener det er et sentralt prinsipp at man skal få muligheten til å forhandle lønna også ut fra lokale forhold, sier Garberg.

Strid om pensjon

Adresseavisen har forsøkt å få en kommentar fra Kaba fredag, men ikke lykkes med det. Garberg mener det spesielt er to steder fagforeningen og bedriftsledelsen er uenige.

- Bedriften argumenterer med økonomi, at AFP-ordningen i tariffen er kostbar. Det er ikke vi enige i. I tillegg er trondheimsavdelingen blant avdelingene som går best i landet for Kaba, de har en kjempestor ordrereserve. Vi mener dette også handler om styringsrett. En tariffavtale betyr at man gir fra seg noe av styringsretten som bedrift, og det tror jeg ikke Kaba ønsker, sier Garberg.

Streiker kun i Trondheim

Kaba er et stort selskap med avdelinger flere steder i Norge. Det er imidlertid kun ved kontoret i Trondheim at det streikes.

- Jeg tror de ansatte ved andre kontorer sitter litt på gjerdet nå og avventer hva som blir utfallet av streiken her. Jeg tror de kommer etter hvis vi får gjennomslag for det vi ønsker her i Trondheim. Det har kanskje bedriften også innsett, sier Garberg.

Han forteller at det ikke har vært kontakt mellom partene siden streiken brøt ut torsdag.

Eystein Garberg, leder av Elektroarbeidernes fagforening i Trondheim, forteller at det er første gang siden fagforeningen ble opprettet i 1901 at den går til streik for å få innført tariffavtale i en bedrift. Foto: Morten Antonsen