Håndverkere i Trondheims- regionen får egen søkeportal

Håndverkerforeningen i Trondheim mener portalen skal sikre at forbrukerne får tilgang på det de kaller seriøse håndverksbedrifter.

Håndverkerforeningen i Trondheim lanserer den nye søkeportalen og nettsidene sine onsdag. 

Saken oppdateres.

Med seriøse håndverksbedrifter mener Håndverkerforeningen bedrifter som følger lover, regler og forskrifter innen byggebransjen.

Disse mener direktør for Håndverkerforeningen i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge, finnes blant sine egne medlemsbedrifter. Det er kun Håndverkerforeningen i Trondheims rundt 250 medlemsbedrifter som vil være søkbare i portalen.

- Når vi lanserer de nye nettsidene våre onsdag, er det fordi vi ønsker å opprettere en forbrukervennlig portal for de som ønsker å engasjere medlemsbedrifter av Håndverkerforeningen til oppdrag, sier Dahlberg Hauge.

LES OGSÅ: Trondheim får nytt team på 14 personer som skal ta de kriminelle i arbeidslivet

- Forpliktet til våre retningslinjer

Noe av bakgrunnen for at foreningen mener portalen er nødvendig, er at det har blitt avdekket en rekke brudd på lover og regler i blant annet byggebransjen de siste årene. Dette gjelder både svart arbeid, brudd på HMS-krav, lave lønninger og lignende.

- Er dere sikre på at alle bedrifter innen deres egen forening følger disse lovene og reglene?

- Vi kan ikke utstede garantier. Men våre medlemsbedrifter har forpliktet seg til å jobbe for våre retningslinjer. De har også et rammeverk å forholde seg til gjennom at de er medlemmer av laug som også har egne retningslinjer, sier Dahlberg Hauge.

LES OGSÅ: Byggefirma stanset gjentatte ganger på grunn av overhengende fare for liv og helse

LES OGSÅ: Hadde 20 ansatte uten å være arbeidsgiver

Konkurrerer mot anbudstjenester

Det finnes en rekke ander anbudstjenester på nett som er både større og har et bredere utvalg av håndverkertjenester på nett. Flere bedrifter i Håndverkerforeningen i Trondheim har imidlertid klaget på disse tjenestene, fordi de mener at de ikke filtrerer ut bedrifter som bryter reglene godt nok.

- Portalen er et hjelpemiddel for å navigere i et uoversiktlig marked. Man kan komme borti aktører som ikke er like seriøse, og vi vil gjøre det enklere for forbrukere å orientere seg etter seriøse bedrifter, sier Dahlberg Hauge.

- Men det finnes vel seriøse bedrifter som ikke er medlem hos dere?

- Jo, absolutt. Det er ikke sånn at enten er man med i vår portal, eller så er man useriøs. Men det er helt naturlig at vi begrenser bedriftene som er søkbare i portalen til våre medlemsbedrifter, sier Dahlberg Hauge.

Håndverkerforeningens nye nettsider blir tilgjengelige onsdag.

LES OGSÅ: Åtte arbeidere måtte bruke dette kjellergulvet som toalett

Direktør i Håndverkerforeningen i Trondheim og Entreprenørforeningen for bygg og anlegg (EBA), Kristian Dahlberg Hauge. 
        
            (Foto: Morten Antonsen)

Direktør i Håndverkerforeningen i Trondheim og Entreprenørforeningen for bygg og anlegg (EBA), Kristian Dahlberg Hauge.  Foto: Morten Antonsen

 
På forsiden nå