- Vi har hatt noen samtaler både med Viking Venture, Sintefs ventureselskap (Sintef TTO) og andre miljøer bare for å sette i gang tankeprosessen om et samarbeid.

Det sier Magnus Reitan, administrerende direktør i Reitan Kapital og medeier i Reitangruppen.

Reitangruppens investeringsselskap ble opprettet i mai 2016 etter salget av eierposten i svenske Axfood, som ga 4,8 milliarder kroner på bok. Selskapet skal ta hånd om investeringer utenfor kjernevirksomheten i Reitagruppens fire selskap.

Magnus Reitan har per nå en milliard kroner han skal plassere og investere for å sikre trygg og langsiktig avkastning for familiekonsernet. Enkeltselskaper er foreløpig uaktuell vei å gå.

Les tiltredelsesintervjuet: Reitans «oljefond» i lillebrors hender

Fikk for mange henvendelser

- Vi gikk ut for bredt i starten og snakket om mulige investeringer i enkeltselskap. Det resulterte i vanvittig mange henvendelser og stor pågang. Vi besluttet derfor at vi ikke skal investere i enkeltselskaper. Vi har ganske enkelt ikke kapasitet til det, sier Reitan.

Strategien for Reitan Kapital ble vedtatt i Reitangruppen i høst. Men allerede i fjor sommer, da Magnus Reitan snakket med Adresseavisen om selskapet han er satt til å lede, var hovedlinjen klare.

Les også: Kontrakten som binder Narvesen-kjøpmenn til risiko

Oljefond-strategi

- Risikomessig blir det dødskjedelig. Det kommer til å være aksjefond og rentefond globalt. Litt oljefondet-strategi med lav risiko, sa Reitan i juni i fjor og varslet samtidig at selskapet ikke kom til å investere i enkeltselskaper, i hvert fall ikke i startfasen.

Men på spørsmål om ikke Reitangruppen nå også så muligheten til bruke noen investeringskroner i Trøndelag, svarte Reitan:

- Det kan godt hende at det å investere i spennende teknologiselskaper, med utspring fra NTNU/Sintef og sånt, kan være en del av investeringsstrategien til Reitan Kapital over tid. Jeg håper jo på mange måter at vi kan få plass til det.

Les også: Disse tjente mest i Trondheim i fjor

- Mange dyktige miljøer

Et lite år etterpå, holder han fortsatt muligheten åpen for Reitan-investeringer rettet mot hjembyen.

- Ønsket om å kunne investere i Trøndelag står fortsatt ved lag, men det kommer ikke til å skje med det første. På sikt vil vi være med å bidra, men altså ikke gjennom enkeltselskaper. Sannsynligvis gjennom andre miljøer, som for eksempel Sintef, NTNU, Viking venture.

- På hvilken måte?

- Det kan skje ved at vi går inn i noen av fondene de etablerer. Vi har hatt noen samtaler både med Viking venture, Sintef TTO og andre miljøer for å sette i gang tankeprosessen på det. Det har vært spennende møter med flere. Og Forte forvaltning, som har et eget fond som bare investerer i trønderske, børsnoterte bedrifter. Om vi på sikt kan være med i slike type initiativer, det hadde vært gøy, sier han.

- Det er mange dyktige miljøer i Trondheim og Trøndelag og dette kan bli spennende. Men altså ikke på kort sikt, sier Reitan.

Les også: Overskudd to siste år: 10,4 milliarder kroner

- Hyggelig

Anders Lian, administrerende direktør i Sintef TTO gleder seg over Reitans interesse.

- Det er hyggelig og positivt at Reitan ønsker å prøve å få til et samarbeid med oss. Vi har behov for gode partnere og anser Reitan for å være det, sier Lian.

Sintef TTO er et heleid datterselskap i Sintef som forvalter flere fond som skal jobbe for kommersialisering av forskningsresultater. Med andre ord generere bedrifter, arbeidsplasser ut av og tjene penger på forskningsresultater.

- Hovedtyngden av knoppskytingen skjer fra Sintefs miljøer i Trondheim og Oslo, men også fra andre deler av landet, eksempelvis Bergen, Stavanger og Hamar, sier Lian.

Les også: Sintef satser heller på få bedrifter

Skal utforme et konsept

I 2014 opprettet Sintef et såkornfond, Sintef Venture IV, sammen med Det Europeiske Investeringsfondet (EIF), som med dette investerte i Norge for første gang, og Sparebank 1 SMN. Nå ser Anders Lian muligheten for at et samarbeid med en ny næringslivspartner etter møte med Magnus Reitan som fant sted i Trondheim i fjor høst.

- Mye gjenstår. Vi skal prøve å utforme et konsept og komme tilbake, blant annet til Reitan Kapital, med det. Foreløpig er vi enige med dem om at det her kan ligge an til et samarbeid. Så få vi se lengre ned i veien om det kan manifesterer seg, sier Lian.