Rema 1000 fjerner fersk kylling etter E. coli-funn

- Vi stanser alt for å være på den sikre siden, sier fabrikksjefen i Norsk Kylling om tilbaketrekkingen.

Fjernet: Fredag var flere kyllingprodukter fjernet fra Remas hyller. Her er det strimlet filet som er tatt vekk. 

Saken oppdateres.

Kontrollrutiner ved Norsk Kylling på Støren viste torsdag kveld utslag for E. coli i et kyllingparti produsert 9. mai.

I løpet av helgen vil fabrikken få svar på om flere partier er rammet. Før den tid, og allerede fra torsdag kveld, startet fjerning av de aktuelle kyllingproduktene fra Remas hyller.

- Rema har heldigvis god kontroll på denne verdikjeden. I tillegg til at vi har sperret av i fabrikken, er butikkhyllene tømt for produkter som potensielt kan være rammet, sier administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken i Norsk Kylling.

Tilbakekaller: E.coli-funn ved Norsk Kyllig gjør at det store mengder kyllingkjøtt kalles tilbake. Adm.dir Kjell Åge Stokbakken vil heller kalle tilbake for mye enn for lite.  Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen

 

Foreløpig vet de ikke hva som er kilden til smitten, men funnet er gjort i ferdige produkter før utsending. Produserte varer blir nå holdt igjen på Støren før Norsk Kylling har fått svar på flere nye prøver.

- E. coli er en naturlig forekommende bakterie. Det er derfor man sier man alltid skal varmebehandle kjøtt. Sånn sett er det ikke farlig i seg selv, men da vi fikk et så konkret funn som nå, velger vi å varsle inntil vi har får svar på oppfølgingsprøver, sier Stokbakken.

Les også: E.coli-bakterier funnet i produkter fra Norsk Kylling hos Rema 1000

15 ulike varelinjer

E. coli forsvinner ved varmebehandling. Dermed er det ferske og noen fryste produkter som anses å være i risikosonen.

Ifølge informasjon på Rema 1000s nettsider, er det i alt 15 produkter av merke Solvinge og Prima som trekkes tilbake: kyllingkjøttdeig, kyllingfilet (hel, skivet og strimlet), Craig's magic dust, Craig's garlic BBQ, kyllinglår (2 kg fryst), kyllingvinger (2 kg fryst), kylling rå i pose (fryst), og kyllinglårfilet.

Disse produktene er sperret for salg, og kunder som har kjøpt noe av dette mellom 4. og 10. mai, bes kaste varene. De vil få pengene tilbake.

- Vi velger å være føre var og holder igjen alt fra fabrikken, selv om regelverket ikke krever det. Mattilsynet har gitt oss tilbakemelding på at vi nå reagerer strengere enn regelverket tilsier. Vi gjør det likevel, fordi vi anser det ansvarlig, sier administrerende direktør Kjell Åge Stokbakken i Norsk Kylling.

Les også: Norsk Kylling sier opp avtalene med 17 kalkunbønder

Alvorlig

Det er Rema 1000 som eier Norsk Kylling på Støren som leverer kyllingprodukter til alle kjedens nær 600 butikker landet over. Ca 30 prosent av all kylling som selges i Norge, kommer fra fabrikken på Støren i Midtre Gauldal.

- Er dette en alvorlig sak for en matprodusent?

- Ja, det er jo det, ettersom vi hver dag gjør alt vi kan for å produsere god og sikker mat. Så er dette en balanse der vi velger å være ansvarlige med å si fra tidlig og gå ut i stort omfang. Og jeg håper omverden ser det, sier Stokbakken.

- Hvor store økonomiske tap vil dette påføre Norsk Kylling?

- Det tenker jeg ikke på. Nå er vi bare opptatt av å rydde opp, sier Stokbakken som heller ikke foreløpig kan si hvor mye kyllingkjøtt som kalles tilbake.

I oktober 2015 måtte deler av Norsk Kylling på Støren stenge en produksjonslinje etter funn av listeriabakterie ved en av maskinene. Salatkjøtt fra Solvinge i Rema 1000 ble tilbakekalt, like så samme type kjøtt under merkene Solvinge/Kløver i Bunnpris' butikker. Bunnpris har ikke lenger varer fra Rema eller Norsk Kylling og rammes dermed ikke av tilbaketrekkingen som skjer nå.

Les også: Utsetter avgjørelse om Norsk Kylling

Oppdatering: Et par dager etter denne saken ble publisert, viste prøveresultatene fra Norsk Kylling ingen helsefarlige verdier av E. coli-bakterien.

På forsiden nå