Har to milliarder å handle for

Witzøe-familien er klar for nye oppkjøp.

Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva fikk et overskudd på en halv milliard i 2016. Bildet av Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar er tatt ved en tidligere anledning.

Saken oppdateres.

Kverva AS, Witzøe-familiens investeringsselskap, fikk i 2016 et overskudd på 500 milioner kroner, etter det styret omtaler som det «fjerde året på rad med gode laksepriser og tilhørende svært god inntjening». Nå gjør selskapet seg klart for å sette pengene i arbeid gjennom nye investeringer.

Kverva eier aksjer i en rekke selskaper knyttet til sjømatsektoren. Den mest verdifulle posten er i oppdrettsselskapet Salmar, hvor Kverva eier 53,4 prosent. Ved årsskiftet var børsverdien av disse aksjene rundt 15 milliarder kroner.

LES MER: Høy laksepris gir rekord for Trondheims-oppdretter

- Betydelig beholdning

Styret skriver at selskapet har «en betydelig beholdning av likvide midler og ser mange interessante muligheter i 2017 og fremover.»

- Vi har betydelig investeringskapasitet, hvorav en likvid posisjon på drøyt to milliarder, sier Kverva-sjef Helge Moen til Dagens Næringsliv, som omtalte regnskapet tidligere i dag. Han sier videre at selskapet forventer å gjøre flere oppkjøp og ser gode muligheter innenfor de fleste områdene av sjømatsektoren.

Moen hadde ikke anledning til å snakke med Adresseavisen mandag kveld.

200 mill. i utbytte

Av overskuddet brukes 200 millioner i utbytte. Siden 2013 er dermed det samlede utbytte på 540 millioner kroner.

Til Dagens Næringsliv uttaler Kverva-sjef Moen at mesteparten går til å dekke Witzøes formuesskatt.

LES MER: Koteng tjente rekordmye

Ikke bare rosenrødt

Selv om laksenæringen har noen svært gode år bak seg, er ikke alt bare rosenrødt. I sin årsberetning skriver Kverva-styret at resultatene er gode, på tross av «biologiske utfordringer og handelshindringer».

Tidligere i vår publiserte Mattilsynet sin årsrapport for 2016. Tilsynet omtaler situasjonen med lakselus for alvorlig, og påpeker at over halvparten av oppdretterne brøt den lovlige lusegrensen en eller flere ganger i løpet av året. I tillegg har bransken problemer med sykdommene PD og ILA.

LES MER: Hver femte oppdrettsfisk døde i laksemerdene i fjor

Når det gjelder markedsadgang har norske oppdrettsselskaper opplevd problemer med å selge laks til Kina i kjølvannet av tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiabo i 2010. Like før jul i fjor kunne utenriksminister Børge Brende fortelle om «full normalisering» av forholdet mellom Norge og Kina. Salmar har også opplevd å bli utestengt fra det russiske markedet.

Hele bildet

Det er selskapet Kvarv AS som er morselskapet i Witzøes forretningsimperium, og som fører konsernregnskapet der verdiene til hele systemet fremkommer. Konsernregnskapet er foreløpig ikke innlevert til regnskapsregisteret.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå