På fire år har de mest brukte appene på mobilen din est ut i størrelse. Hvor mye? Faktisk 12 ganger større. Nå holder det ikke med å kjøpe en mobil med 16 GB lagring lenger. Da kan du bare glemme Facebook, Spotify, Instagram, Netflix og YouTube.

At programmer, apper og spill krever stadig større plass på mobiltelefoner, PC, Mac og nettbrett kommer neppe som noen overraskelse.

Krever 12 ganger så stor plass

En av de lengstlevende historiene fra informasjonsteknologiens spede barndom er at Bill Gates i 1981 vistnok skal ha sagt at 640 kb minne bør være nok for alle. Et utsagn som selvsagt viste seg å være fullstendig feil. For siden den gang har datamaskiner av alle slag krevd stadig mer av minne og lagringplass. Terabyte-grensen er forlengst brutt på PC og Mac og det er bare et tidsspørsmål før den også faller på mobiltelefoner og nettbrett.

Nettstedet og analysefirmaet Sensor Tower har nå regnet ut at størrelsen på appene vi installerer på mobiltelefonene og nettbrettene våre har økt med 1000 prosent siden 2013. De mest populære appene krever nå altså 12 ganger så stor plass som de gjorde for fire år siden.

Dette betyr i praksis at om du sitter med en mobil med kun 16 GB, så vil du ikke lenger ha plass til det du gjerne vil ha av apper, bilder og videsnutter. Om du har en mobil med et kamera som støtter de høyeste oppløsningene så spiser bare disse flere hundre megabyte i minuttet.

Tallenes tale: Slik ser listen over de appene som har vokst mest ut.

«Verstingene»

«Verstingene» når det gjelder å stjele plass på mobilen din er Netflix, Instagram, YouTube, Google Maps, Messenger, Spotify, Snapchat, Gmail, Uber og Facebook. Alle disse, med unntak av Uber, er fast inventar på de fleste norske mobiler.

Det var først med lanseringen av iPhone 7 og iPhone 7 Plus sist høst at Apple økte fra 16GB til 32 GB i grunnmodellen. Fortsatt selges det mange Android-telefoner med både 8GB og 16 GB som minstemål. Og man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at dette på langt nær holder om en ønsker å benytte seg av de mest populære appene.

Ifølge SensorTower så opptar apper som i 2013 kun krevde 163 MB av lagringsplassen på mobilen din nå hele 1,8 GB.

Snapchat, fy skam seg!

Snapchat-appen er den største synderen. Den er nå 50 ganger større enn den var i 2013 med hele 203 MB sammenlignet med 4 MB for fire år tilbake.

Også Gmail-appen har vokst seg stor og fet. På kort tid ( siden oktober i fjor) har den vokst fra 41 MB til 197 MB.

Om du er en ivrig tilhenger av de mest populære spillene fra Apple Store eller Google Play så vær klar over at to av de mest nedlatede titlene, nemlig «Clash of Clans» og «Candy Crush Saga» har vokst seg fire ganger så store side 2013.

Den absolutt verstingen i klassen akkurat nå er «Injustice 2», et grafikk-hungrig spill tar opp hele 1 GB på mobilen din - og det er uten den flommen av oppdateringer som garantert vil komme  i tiden framover.

Kjøp minnekort

Så hva er løsningen om du sitter med en 8MB eller 16MB mobil i 2017? Er du så heldig å ha en mobil som støtter eksterne minnekort så er dette en billig og midlertidig løsning ( NB! Ikke alle apper godtar at du installerer på eksternt minnekort). Den andre muligheten er å krype til korset og faktisk kjøpe en ny mobil med større kapasitet - for denne trenden med apper som eser ut i størrelse kommer neppe til å avta.