Sjef for banken i Norge, Trond F. Mellingsæter, forteller at Danske Bank fortsetter å ta markedsandeler. Det er særlig kundetilgangen som er gledelig for Mellingsæter.

- God kundetilgang gir god vekst, og i første halvdel av 2017 har vi vokst med 15 000 nye personkunder, sier Mellingsæter.

Samtidig øker banken med 1100 bedriftskunder.

I juni ble vant Danske Bank anbudskonkurransen for å bli hovedbankforbindelse i nye Trøndelag fylkeskommune, og nylig valgte også Helse Midt-Norge og Helse Sørøst banken som hovedbank. Mellingsæter fremhever også avtalen med Siva i Trondheim.

- Det har vært et svært godt første halvår for Danske Bank, spesielt en hyggelig kundetilgang på landsbasis, også i Trondheim, sier han.

Utlånsvekst

Banken har en solid vekst i utlån for første halvår. Mellingsæter viser til en annualisert vekst på 10 prosent for første halvår. Danske Bank ser en vekst i utlån fra 252 milliarder på samme tid i fjor, til 270 milliarder i årets første halvdel.

- Det er dobbelt så stor vekst som markedet for øvrig, og det er tiende kvartal på rad at vi fortsetter den gode trenden, sier han.

Utlånsveksten er jevnt fordelt mellom privatmarkedet og bedriftsmarkedet, forteller banksjefen.

Samtidig øker banken også på inntektssiden. Den økte kundeaktiviteten gir høyere handelsinntekter, og vekst i volum driver renteinntektene opp. Totalt har driftsresultatet økt med 45 prosent sammenlignet med i fjor.

- Vi har en avkastning på nærmere 15 prosent, sier Mellingsæter.

Justerer nedskrivningene

Fjorårets årsresultat for Danske Bank var en nedgang fra året før, mye på grunn av store nedskrivninger på utlån. Da satte Danske Bank av 1,83 milliarder til tapsavsetninger på lån til en utsatt olje- og offshoresektor.

For første halvdel av 2017 tar banken nedskrivninger på 479 millioner, mot 814 millioner på samme tid i 2016. Dette er fortsatt rettet mot oljerelatert virksomhet, hvor banken fortsetter å gi lån til selskaper.

- Grunnen til at dette nesten er halvert er at vi ser en stabilisering i sektoren. Samtidig er det fortsatt betydelig usikkerhet her, sier han.

Halvårsregnskapet viser også en kostnadsøkning på 11 prosent.

- Dette er en kontrollert kostnadsvekst som kommer av en stor tilbakeføring i første kvartal 2016, i forbindelse med en rettssak banken fikk medhold i, forteller Mellingsæter.

Større forventninger

Danske Bank internasjonalt melder at de gode resultatene har ført til en oppjustering av forventet nettooverskudd i 2017, til 18–20 milliarder danske kroner. Det er delvis takket være kundeveksten i Norge og Sverige, skriver banken.

Ifølge Mellingsæter har ikke Danske Bank i Norge justert forventningene til 2017.

- Vi har gjort omtrent som planlagt. Vi fortsetter å finansiere gode prosjekter, også innenfor offshore og olje, sier han.

Melder svak utvikling

Det er boliglån som er det største segmentet for private utlån for banken. Særlig i Oslo har dette markedet fått en solid prisnedgang.

- Hvordan vurderer dere situasjonen nå, i Oslo og ellers?

- Vi meldte allerede i påsken at markedet i Oslo ville begynne å flate ut, så utviklingen er helt i tråd med våre forventninger, sier Mellingsæter.

Han peker på to faktorer, med den nye låneforskriften som medvirkende årsak.

- Så er det også en drastisk økning på tilbudssiden i boligmarkedet. Vi forventer en svak utvikling i markedet resten av året, sier han.

- Boligmarkedet i Trondheim er relativt stabilt fortsatt, men fem ganger utlån rammer storbyene kraftigst. Det vil ha en viss effekt i Trondheim også.