Anbefaler folk som skal til Trondheim å leie hotell på Gardermoen og dagpendle

Havbruksmessa Aqua Nor er rekordstor i år, og sprenger hotellkapasiteten når mellom 22 000 og 25 000 mennesker skal delta på messa.

Kronprins Haakon var til stede under åpningen av Aqua Nor. Han skal i løpet av tirsdagen ta seg en runde for å få med seg utvalgte utstillere på messa. 

Saken oppdateres.

Tirsdag formiddag åpnet fiskeriminister Per Sandberg Aqua Nor på Trondheim spektrum. Messa har vokst fra år til år, og i år har den over 600 utstillere og 80 seminarer.

Messa er ei fagmesse som nærmest utelukkende tiltrekker seg folk i bransjen, ifølge pressekontakt Erik Hempel.

- Det er enorm interesse for messa, og det er den største messa i verden for oppdrett. Vi har hatt en økning i antall utstillere på 10 prosent sammenlignet med sist gang den ble arrangert for to år siden.

Hempel regner med at det vil komme mellom 22 000 og 25 000 personer innom messa i løpet av de fire dagene messa arrangeres. I så fall vil det være ny rekord. For to år siden var det rundt 21 000 innom messa.

Aqua Nor arrangeres annethvert år i Trondheim spektrum. I årene mellom arrangeres fiskerimessa Nor-Fishing.

LES OGSÅ: Dette trondheimsselskapet innen havbruk har doblet antall ansatte på to år

KOMMENTAR: Oppdrettsnæring ved et veiskille

Må ligge over i Steinkjer

Like sikkert som at messa blir arrangert, er det at alle hotellrom i Trondheim blir opptatte så lenge messa varer.

Hempel forteller at det har vært så å si utsolgt i byen akkurat denne helga siden mai.

- Jeg har i fullt alvor anbefalt folk å bo på hotell på Gardermoen under messa, og så ta fly oppover på morgenen og tilbake på kvelden, sier Hempel.

Lisbeth Fallan, internasjonal salgssjef og pressekontakt for Visit Trondheim, bekrefter at det er vanskelig å få overnatting akkurat nå.

- De som sliter med å få hotellrom er de som kommer nå og skal være i byen av andre grunner. Kunder og utstillere bestiller i god tid i forveien, så de får stort sett plass. Men jeg har hørt om at folk har blitt anbefalt hotell i Steinkjer, sier Fallan.

Fullt i sentrum siden februar

Det er reisebyrået G Travel Trondheim som jobber med å innkvartere utstillere og besøkende på messa. Avdelingsleder Mari Julsrud Sølsnes forteller at det spesielt er tirsdag til torsdag denne uka som er utfordrende når det gjelder å få overnatting.

- Hotellene i sentrum ble fullbooket i februar, men hoteller utenfor sentrum og andre overnattingsmuligheter har vært tilgjengelig utover våren. Det er jo også alltid en viss bevegelse i bookingbildet som har gjort det mulig å få hjelp, også for de som har vært sent ute. I tillegg har vi den siste tiden formidlet private boliger, og så langt vi har fått beskjed, er det ingen som har ønsket seg til Trondheim, som ikke har fått hjelp, sier Sølsnes.

Hun forteller at G Travel også har benyttet Bårdshaug i Orkdal som overnatting i år, i tillegg har de hatt tilgang på private hus og leiligheter som de har tilbudt deltakerne på messa.

For andre som trenger overnatting er alternativene blant annet Air B’n B, eller hoteller og andre overnattingssteder lenger utenfor byen. Det aller verste trykket på hotellrommene er tirsdag og onsdag, og på torsdag er det mulig å få overnatting på hotellene rundt Værnes igjen, forteller Sølsnes.

Stiller ut båter og havmerder

De aller fleste av utstillerne har fått plass i lokalene i Trondheim spektrum. I tillegg har utstillere som vil vise frem båter, oppdrettsmerder og annet utstyr det ikke er plass til i lokalene på Øya fått plass ved Skansen i Ila.

- Vi har tolv utstillere som har med seg flytende utstillinger, deriblant båter og merder. Dette er den eneste utstillingen i verden som også har mulighet til å vise fullskala anlegg på vannet, sier Hempel.

Til stede på messa er også kronprins Haakon. Han var til stede under åpningen, og vil besøke utstillere på messa tirsdag.

LES OGSÅ: Trønderske selskaper gjør store oppkjøp på Island

LES OGSÅ: Milliardoverskudd for Witzøe-familien

Det var på ett tidspunkt kø fra Trondheim spektrum og helt opp til idrettsstadion da folk skulle registrere seg til havbruksmessa Aqua Nor torsdag formiddag. 

Det var på ett tidspunkt kø fra Trondheim spektrum og helt opp til idrettsstadion da folk skulle registrere seg til havbruksmessa Aqua Nor torsdag formiddag. 

På forsiden nå