Finansmann blir storeier i Norske Skog

Finansmannen Christen Sveaas har kjøpt seg opp til en eierandel på nesten 13 prosent av aksjene i Norske Skog gjennom selskapet Kistefos.

Ifølge E24 er finansmannen Christen Sveaas nå sannsynligvis den største eieren i Norske Skog.Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Ifølge en børsmelding kjøpte Kistefos AS mandag nesten 24 millioner aksjer i Norske Skog.

Til sammen kontrollerer Kistefos AS og nærstående selskaper totalt drøyt 35 millioner Norske Skog-aksjer. Dette utgjør 12,81 prosent.

Ifølge E24 er Christen Sveaas nå sannsynligvis den største aksjonæren. Aksjekursen til papirkonsernet steg kraftig etter at Sveaas oppkjøp ble kjent tirsdag morgen, og klokken 10.15 hadde kursen steget nesten 30 prosent.

Ga råd

Sveaas har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv at staten ikke burde gripe inn i krisen i Norske Skog.

- Regjeringen må ikke blande seg i denne saken. Det vil være mitt råd. Eiere og kreditorene får finne ut av situasjonen, skrev Sveaas i en epost til avisen.

Sveaas er en stor skogeier gjennom selskapet Kistefos Træsliberi og sin eierandel i selskapet Stangeskovene.

LES OGSÅ: Dette kan skje hvis Norske Skog går konkurs

Storeier er ute

Mandag ble det kjent at Blackstone-selskapet GSO ikke lenger er største eier i Norske Skog. Etter ytterligere nedsalg er fondet helt ute av eiersiden i det norske konsernet.

Antallet aksjer GSO solgte sist tilsvarer akkurat det Kistefos opplyste at de kjøpte på mandag. GSO solgte aksjene for 40 øre per stykk, noe som vil bety at Sveaas betalte rundt 9,6 millioner kroner for aksjeposten, ifølge E24.

Norske Skog sliter med rentebærende gjeld på nesten 6,4 milliarder kroner. Gjelden skriver seg fra omfattende oppkjøp på 1990- og 2000-tallet i Europa, Sør-Amerika, Asia, New Zealand og Australia.

Redningsplan

Konsernet har i lang tid forsøkt å bli enige med sine kreditorer om en plan for å løse gjeldskrisen. Sist fredag ble det kjent at de var blitt enige med aksjonærer og kreditorer om å utsette akseptfristen for refinansieringsplanen til fredag denne uka.

I neste uke skal det avholdes en ekstraordinær generalforsamling i konsernet. NTNU-professor Johan Hustad har uttalt til Adresseavisen at en konkurs vil skape flere muligheter for konsernets fabrikker enn en redningsaksjon.

Norske Skogs to norske fabrikker, Skogn i Levanger og Saugbrugs i Halden, er heleide datterselskaper i det kriserammede konsernet.

Christen Sveaas har også uttalt til Dagens Næringsliv at han er trygg på at en eventuell konkurs ikke ville føre til nedleggelse av de norske fabrikkene:

- Jeg har ingen tro på at en eventuell konkurs medfører nedleggelse av noen fabrikker. Så dumme er ikke obligasjonseierne, sa han til avisen tidligere i august.

Adresseavisen fortalte i juni at Norske Skogs fabrikk på Skog fikk et resultat før skatt på 141 millioner kroner i fjor.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå