Nesten to måneder før Skatteetaten legger frem de offentlige skattelistene for 2016, har avisen fått ut ligningstallene for 2016 fra kredittvurderingsselskapet Dun & Bradstreet.

Ifølge Dagens Næringsliv står 24 år gamle Gustav Magnar Witzøe oppført med en ligningsformue på over 11,1 milliarder kroner, som er en økning fra 9,84 milliarder kroner året før.

Oppdrettsaksjer

Formuen skyldes hovedsakelig familiens eierskap i det børsnoterte oppdrettsselskapet Salmar på Frøya.

Allerede da Witzøe var i tenårene ble størsteparten av aksjene i familieselskapet Kvarv AS overført til ham fra faren, Salmar-gründer Gustav Witzøe. Kvarv eier igjen investeringsselskapet Kverva, som sitter på 53,4 prosent av aksjene i Salmar.

Da Adresseavisen intervjuet far og sønn sammen på Frøya for fem år siden, fortalte senior at det var den nå avskaffede arveavgiften som var bakgrunn for aksjeoverføringen. Han fryktet da at familien ville miste kontrollen over Salmar, hvis de måtte selge aksjer for å betale avgiften.

Dagens Næringsliv skriver at Witzøe ikke har besvart deres henvendelser om skattetallene.

Salmar har nå en børsverdi på 25,7 milliarder kroner, noe som betyr at Witzøe-familiens aksjer er verdt rundt 13,7 milliarder. Gustav Witzøe kunne denne uken ta i mot selskapets havmerd til Trøndelag, som vil ta lakseoppdrett lenger til havs enn tidligere.

- Svært uheldig

Også i fjor kunne Dagens Næringsliv legge frem ligningstallene til en rekke kjente personer før Skatteetaten offentliggjorde skattelistene, noe som medførte at listene ble offentliggjort før tiden.

Skatteetaten uttalte da at det var svært uheldig at skattelistene hadde blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittopplysningsselskap.

- Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittopplysningsselskaper, uttalte kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten i en pressemelding i fjor.

Tidligere i sommer varslet Skatteetaten likevel at de ikke ville gjøre noen endringer, og at at pressen ville kunne kjøpe ut opplysninger om enkeltpersoner fra kredittopplysningsselskaper før skattelistene ble tilgjengelige.

- Det er ikke tatt initiativ til noen endringer fra vår side på dette området, uttalte Holter da.

Vurderte tidlig offentliggjøring

De opplyste samtidig at de hadde gjort en vurdering på om skattelistene skulle gjøres tilgjengelige for pressen etter hvert som skatteoppgjørene var klare fra juni og utover. Skatteetaten konkluderte da med at dette ville gi uakseptabel høy risiko for feil og avvik, og at de ikke ville gjøre noen endringer, ifølge Holter.

Onsdag har Dagens Næringsliv igjen publisert flere saker basert på ligningstall fra et kredittvurderingsselskap. Avisen skriver blant annet at Ferd-arving Katharina Andresen har en formue på 7,73 milliarder kroner.

Avisen skriver også at ligningsformuen til offshorereder Ole T. Bjørnevik i Trondheim har gått fra 368 millioner kroner i 2015 til null i fjor.

Bjørneviks rederi Boa Offshore har vært gjennom en omfattende restrukturering for å løse gjeldskrisen i selskapet. Selv om Bjørnevik har beholdt eierskapet til rederiet, så har han vært nødt til å selge ut en rekke andre  eiendeler, blant annet helikopterselskapet Helitrans.

Endrer ikke tidspunkt

Skatteetaten opplyser til Adresseavisen onsdag kveld at de ikke vil endre på sin offentliggjøring av skattelistene, og at de vil legges frem 27. oktober klokken 07.00.

Mariken Holter sier at de har forståelse for at det for enkelte kan oppleves ubehagelig at ligningstallene blir kjent før skattelistene legges frem:

-Skatteetaten deler ligningsdata løpende med en rekke samfunnsaktører etter hvert som skatteoppgjørene er klare fra og med juni. Banker, finansinstitusjoner og kredittopplysningselskaper har lovmessig hjemmel til denne informasjonen, og det anses å være av samfunnsmessig stor verdi at disse har så oppdatert tilgjengelig informasjon som mulig. Vi har forståelse for at det for enkelte kan oppleves ubehagelig at ligningstallene deres også kan kjøpes av kredittopplysningsselskaper og videreformidles i pressen før skattelistene gjøres tilgjengelige for samtlige skattytere i oktober. Pressens tilgang til ligningsopplysninger utenom skattelistene reguleres av Datatilsynet og ikke av Skatteetaten, sier Holter i e-post via etatens kommunikasjonsavdeling.