Søketeknologi fra Trondheim åpnes for hele verden

Søketeknologien til Yahoo er utviklet i Trondheim, og det er en verdensnyhet at den nå er gjort tilgjengelig for alle.

Ble ikke med til Silicon Valley: Yahoo har hovedkontor i USA, men i Trondheim leder Kim Omar Johansen teknologiavdelingen. Herfra når de hele verden.Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

- Det er jo litt kult at det er vi i Trondheim som har laget dette, og at det brukes for hundretusenvis av søk i sekundet. Det er ikke mange som opererer i samme skala, iallfall ikke noen på denne siden av Atlanteren, sier Kim Omar Johansen som leder Oath Trondheim.

Oath ligger i Prinsens gate og het inntil nylig Yahoo. Det vil si Oath har kjøpt opp søkefirmaet Yahoo, men merkenavnet og søkertjenesten Yahoo eksisterer fortsatt. Og det er teknologien bak denne som nå ligger åpent.

Hovedkontoret ligger i Silicon Valley i USA, men teknologiavdelingen på 35 ansatte er fortsatt i Trondheim.

LES OGSÅ: Krever innsyn i Googles søketeknologi

Rask Vespa

Motoren bak Yahoo sin big-data prosessering heter Vespa, og er en kildekode som er utviklet i Trondheim og som raskt forstår hva en søker på nettet vil ha, ut fra hva det er søkt etter.

Oath selv bruker Vespa blant annet for å velge innhold på forsiden av Yahoo.com ut fra hva du er interessert i, i spesialiserte tjenester som Yahoo News, Yahoo Sports, Yahoo Finance, annonsesystemene til Yahoo (kjent som Gemini), Flickr, og mye i asiatiske tjenester.

- Vi har kort fortalt skapt en teknologi som gjør at du søker kjappere gjennom en større mengde informasjon, sier Johansen.

Nå spekulerer flere utenlandske media i om selskaper som Amazon, Facebook og Google vil benytte seg av den trønderske teknologien.

Da Johansen deltok i lederintervjuet her i Adressa, sa han følgende: Siden jeg heldigvis ikke er i finansbransjen, så slipper jeg å stå i kø for å ta meg en skitur

Stolte utviklere

- Vi har jobbet med dette i 15 år. Det vi har skapt er et unikt produkt og at vi nå legger det ut tilgjengelig for alle gir selvsagt internasjonal oppmerksomhet sier Johansen.

- Men hvorfor legge teknologien åpen for alle?

- Yahoo ønsker å bidra, og når vi har en søkemotor som kan komme mange til nytte, så vil vi være en bidragsyter. Vi mener også at dette gjør oss og våre ansatte mer attraktive, sier Johansen som ikke vet om noen allerede har tatt i bruk teknologien.

- Nei, dette er såpass store systemer, så jeg tviler på om noen har tatt noe i bruk kun halvannet døgn etter at vi la alt åpent. Men det kommer etter hvert, sier Johansen uten at han vil spekulere i hvem som er interessert.

Johansen og resten av gjengen i Trondheim er nå uansett klare for en fest.

- Ja, vi skal feire dette torsdag kveld, det fortjener vi. Vi er veldig stolte over hva vi har fått til, og vi ser for oss at teknologien vi har skapt kan brukes til så mye bra og viktig.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå