Handelsnæringen innfører miljøavgift på plastposer

Det blir innført en miljøavgift på plastposer, men ikke i statlig regi. Regjeringen er positive til at bransjen selv skal forvalte et miljøfond.

Det blir innført plastposeavgift, trolig fra nyttår.  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Med etablering av Handelens miljøfond slår vi to fluer i ett smekk: Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirkemiddel mot plastforsøpling, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Hun opplyser at fondet kan brukes både til å fremme mer miljøvennlige og færre plastposer og til oppryddingstiltak, ikke minst av plast som kommer inn fra havet og forsøpler norskekysten.

LES OGSÅ: Vil skape en mer miljøvennlig plast

Madsen sier til NTB at en avgift på 50 øre per plastpose skal øremerkes miljøfondet. Ifølge Virke vil det i så fall bety rundt 400 millioner kroner i året.

Regjeringen måtte for to år siden, etter sterke protester, skrinlegge en statlig plastposeavgift.

– Virke og handelen mener at en løsning med plikt til å ta betalt for plastposer og øremerket betaling til handelens miljøfond er det som gir best miljøeffekt, sier Madsen.

Virke håper plastposeavgiften kan innføres fra nyttår. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier han har hatt dialog med bransjen i nesten ett år om saken.

LES OGSÅ: Etter 200 meter langs stranda hadde de fylt opp en svartsekk med isopor og plast

– Utgangspunktet er jo et EU direktiv som skal gjennomføres. Da har det vært viktig å ha dialog med bransjen om hvordan de mener dette beste kan gjennomføres. Her har bransjen foreslått å legge på et vederlag ved salg av plastposer. Det ser vi positivt på, sier Helgesen til NTB.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå