«Nu går alt så meget bedre» for Siv og Erna

Etter flere år med lav vekst, tror finansminister Siv Jensen (Frp) at norsk økonomi går fra god til enda bedre.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) før fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget.Foto: NTB/Scanpix, NTB scanpix

Saken oppdateres.

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) blir ofte sitert på at han, i hans regjeringstid tidlig på 1980-tallet, skal ha ha sagt «nu går alt så meget bedre». Ifølge Willoch selv har han aldri sagt det. Sitatet ble laget til et underholdningsprogram på NRK.

LES OGSÅ: Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

LES OGSÅ: Dette vil regjeringen bruke penger på i Trøndelag

Frisk økning

Selv om Willoch-sitatet er fake og ikke news, kan likevel finansminister Siv Jensen gjøre det kjente utsagnet til sitt eget. I nasjonalbudsjettet som ble lagt frem torsdag er budskapet fra regjeringen at veksten vil øke og arbeidsledigheten synke i Norge de to neste årene.

Finansdepartementets anslag for utviklingen i norsk økonomi er av det friske slaget. Etter flere år nesten uten vekst, slår regnemestrene i Siv Jensens eget departement til og anslår at brutto nasjonalprodukt, det vi si samfunnets verdiskaping, i 2018 vil vokse med hele 2,5 prosent.

LES OGSÅ: Trønderbedrift sparer opptil én million i året på kutt i eiendomsskatten

Vokser mer enn andre

Regjeringen tror at den økonomiske veksten i Norge de to neste årene vil bli høyere enn i Sverige, USA, euroområdet og Japan. Norge ligger likevel under verdensøkonomien, som forventes å vokse med 3,5 prosent.

Ifølge regjeringen vil den økonomiske veksten i Norge utvikle seg slik:

BNP-utvikling, Fastlandsnorge:

2016: 1,0

2017: 2,0

2018: 2,5

2019: 2,6

Tall i prosent, fra og med 2017 er regjeringens anslag.

DNB: - Tviler på anslagene

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB mener regjeringens anslag for økonomisk vekst er vel optimistisk. Ifølge E24 viser Haugland til at Statistisk sentralbyrå og Norges Bank er mindre optimistiske enn regjeringen.

Også sysselsettingen vil øke, tror regjeringen. Det samme gjelder lønningene. Lønnsveksten anslås til 3,0 prosent både i 2018 og 2019.

Inflasjonen (konsumprisveksten) anslås til 1,6 prosent i 2018 og 1,7 prosent i 2019.

«Stor usikkerhet»

I nasjonalbudsjettet peker regjeringen på at det er «stor usikkerhet i anslagene for den økonomiske utviklingen». Usikkerheten begrunnes særlig med tre forhold: Brexit i Storbritannia, «uvanlig stor usikkerhet» rundt politikken til USAs administrasjon og faren for økt internasjonal proteksjonisme. Regjeringen skriver blant annet: «Som en liten, åpen økonomi med store naturressurser er Norge særlig avhengig av åpne og velfungerende internasjonale markeder».

Regjeringen peker også på en norsk risikofaktor, nemlig den store gjelden i husholdningene.

Derfor går det bedre

Erna Solberg og Siv Jensen begrunner i nasjonalbudsjettet hvorfor de tror norsk økonomi vil gå bedre. Stikkordet er at det går bedre i andre land som Norge handler med. Regjeringen peker på at oppgang hos våre handelspartnere, vil føre til økt etterspørsel etter norske varer. Det kan føre til enda større vekst enn det regjeringens har anslått.

En ekte kapitalist

Regjeringens nasjonalbudsjett for 2018 peker på en annen viktig økonomisk utvikling for AS Norge. Nå er ikke lenger oljeinntekter den største inntekten til Oljefondet. Nå kommer det mer inn i fondet i form av avkastning på finansinvesteringer i utenlandske bedrifter og nasjoner, enn det fondet blir tilført fra salg av olje og gass. Med det går Norge fra å være først og fremst en oljenasjon, til å bli en finanskapitalist i megaklassen.

LES OGSÅ: Ikke penger til elektrifisering av Trønderbanen i budsjettet

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå