Styrket kronekurs svekker resultatet til Hydro Sunndal

Hydro Sunndal endte tredje kvartal med et overskudd før renter og skatt på 377 millioner kroner.

Hydro Sunndal er Europas største aluminiumverk og går godt.  Foto: Harald M. Valderhaug/Hydro

Saken oppdateres.

Det er en nedgang fra 2. kvartal, da fabrikken leverte et overskudd på 437 millioner kroner.

LES OGSÅ: Overskudd på 437 millioner på tre måneder for Hydro Sunndal

- En økt metallpris i dollar sammenlignet med andre kvartal trekker opp, men det mer enn utlignes av en styrket kronekurs i denne perioden, sier Eivind Mikalsen, fabrikksjef ved Hydro Sunndal. 

Fabrikksjefen sier at det ikke er bare høyere metallpriser som fører til at Hydro Sunndal leverer et solid overskudd.

Steget over 50 prosent

- Vi har stabil og høy produksjon i både karbon- og elektrolyseanlegget. I støperiet har vi i tredje kvartal hatt noen utfordringer med hensyn til kvalitet og vrakproduksjon, men totalt sett er driften ved Hydro Sunndal veldig god.  For å oppnå slike resultater er også bidraget fra de ulike støttefunksjonene helt avgjørende.

LES OGSÅ: De ansatte fikk nesten en månedslønn i bonus

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro klarer ikke helt å nå opp til forventningene til markedet, og aksjen lå svakt i rødt ved lunsjtider onsdag etter et eventyrlig år for aksjonærene. Prisen på aluminium på London-børsen (LME) har steget med over 25 prosent i år.

Dette skyldes i hovedsak forventninger om kutt i den kinesiske aluminiumsproduksjonen. Den kraftige prisøkningen har medført at Hydro-aksjen har steget over 50 prosent i år.

God etterspørsel

Hydro Sunndal opplever fortsatt god etterspørsel fra markedet for sine to produkter, pressbolt og støpelegeringer. Pressbolt videreforedles særlig til produkter i bygg- og anleggsindustrien, mens støpelegeringer i stor grad benyttes i produkter i transportsektoren.

LES OGSÅ: Nye investeringer i Sunndal

Mikalsen trekker frem stor aktivitet og bra framdrift i produktivitetsprogrammet P2019.

Hydro satser sterkt på fabrikken i Sunndal, skriver Hydro i en pressemelding, og har som mål å være blant de mest produktive aluminiumverkene i verden.

- Nå nærmer det seg realisering av de første automatiseringsprosjektene våre. I denne omgang dreier det seg om selvbetjent utstyr for bad- og metallanalyser og automatisering av ett av produksjonstrinnene i pressboltstøperiet.  Samtidig som automatisering gir økt produktivitet, bidrar det også til bedre produktkvalitet og personsikkerhet i anleggene våre, sier fabrikksjefen.

Hydro Sunndal er Europas største aluminiumverk, og produserer 450,000 tonn per år, tilsvarende nesten 15 kg aluminiumsprodukter per sekund.

På forsiden nå