Trøndere konkurrerer om å bli Norges vekstskaper

Fire menn fra tre trønderske bedrifter konkurrerer om å bli den nasjonale vekstskaperen 2017. De kommer fra familieselskaper med lange tradisjoner.

Morten Berg fra Mascot Høie mottar blomster i forbindelse med at han er en av tre trønderbedrifter som går videre til den nasjonale finalen. 

Saken oppdateres.

Det er tre trønderske familiebedrifter med lange tradisjoner som deltar i den norske finalen for selskaper med stor vekst. Tore og Morten Lindbak fra Lindbak Gruppen i Trondheim, Bjørnar Grøntvedt fra Grøntvedt Pelagic og Morten Berg fra Mascot Høie, begge Ørland på Fosen, er utpekt til å være Midt-Norges kandidater til den nasjonale finalen for vekstskapere, eller EY Entrepreneur Of The Year 2017.

- Formålet er å identifisere, hylle og inspirere vellykkede vekstskapere og entreprenører. Slike mennesker er fundamentalt viktige for økonomien, og gir jobb og innovative og konkurransedyktige produkter og tjenester, sier Christian Ronæss, lokalt ansvarlig for EY Entrepreneur Of The Year i en pressemelding.


EY Entrepreneur Of The Year
  • EY Entrepreneur Of The Year kårer hvert år Norges fremste vekstskaper. Hensikten med programmet er å fremheve og hedre personer som bidrar med nye ideer, satser kapital og yter egeninnsats for å skape varige verdier og arbeidsplasser.
  • EY Entrepreneur Of The Year er nå inne i sitt 16. år i Norge og blir arrangert for 31. gang internasjonalt.
  • Tidligere vinnere: Jørgen Evensen og Peter Sandrup i Betonmast (2016), Brynjar Forbergskog i Torghatten (2015), Geir Skaala fra Norsafe (2014), brødrene Aas fra Aas Mek. Verksted (2013), Harald U. Sverdrup i K. A. Rasmussen (2012), Odd Reitan i Reitangruppen (2011) og Petter Stordalen i Nordic Choice Hotels (2010).
 

Konkurranse for aksjeselskaper

Det er EY (tidligere Ernst & Young) som hvert år går gjennom samtlige norske aksjeselskaper i jakten på Norges beste vekstskaper. I løpet av oktober er det gjennomført seks regionale finaler. De tolv beste kandidatene går videre til den nasjonale finalen i Oslo tirsdag 28. november.

En av de trønderske finalistene er Morten Berg. Han er eier og gründer av dyne- og puteprodusenten Mascot Høie. Berg gikk nettopp av som administrerende direktør i selskapet han startet for 30 år siden.

LES OGSÅ: Denne bedriften må selge flere puter etter valutasmell

Startet med en maskin fra 1939

For ganske nøyaktig 30 år siden startet Morten Berg det som da het Berg tekstil på Brekstad, skriver selskapet i en pressemelding. Den første karverkmaskinen ble kjøpt brukt av opparbeidet egenkapital. Maskinen fra 1939 fikk nytt liv i 1987 da Berg startet med produksjon av dyner og puter. En ny maskin var det rett og slett ikke økonomi til, heter det videre i pressemeldingen fra Mascot Høie. Arbeidskraften var gründeren selv og hans første kollega, Helge Brodersen.

Den gang produserte firmaet 50 000 dyner og puter årlig på Brekstad, eller 140 om dagen. I dag produserer bedriften på Brekstad 5000 dyner og 7000 puter daglig.I dag er det over 120 ansatte i Mascot Høie. Omsetningen i 2017 er forventet å bli 310 millioner, skriver selskapet i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Ørlandsbedriften Mascot Høie hentet hjem produksjonen fra Kina og fikk rekordresultat.

Grøntvedt Pelagic

Den andre ørlendingen i den nasjonale finalen er Bjørnar Grøntvedt. Familien hans har vært innenfor sildeindustrien siden 1830. Bjørnar Grøntvedt er sjette generasjon Grøntvedt.

Dagens Grøntvedt har vært daglig leder i Grøntvedt Pelagic siden stiftelsen i 2001. Fra da har omsetningen økt fra 80 til forventet 647 millioner norske kroner i 2017, skriver EY i en pressemelding. Ifølge samme melding har Bjørnar Grøntvedt hele veien har hatt stor tro på å satse på og investere i selskapets to fabrikker. Som leder har han sørget for å videreutvikle selskapet til den største tønnesildprodusenten i verden.

Alene om salget

Bjørnar Grøntvedt er den eneste i selskapet som arbeider med salg. Han har ifølge EY-pressemeldingen lykkes med å bygge opp en imponerende kundeportefølje og har bygd sterke kunderelasjoner over tid. Dette har bidratt til at selskapet har fått en imponerende markedsandel i det skandinaviske markedet, og langvarige avtaler. I 2016 gikk om lag 20 prosent av omsetningen til Asia, 25 prosent til det skandinaviske markedet og 55 prosent til det europeiske markedet.

LES OGSÅ: Næringslivstopp fikset ny flyrute fra Ørlandet

Kontorutstyr og datasystemer

Lindbak Gruppen leverer kontorteknologi og kontormøbler og butikkdatasystemer. Selskapet har 322 ansatte og omsatte i 2016 for 772 millioner norske kroner. Virksomheten ble etablert i 1958 av vekstskapernes far, Agnar Lindbak, som drev kontormaskinvirksomhet fra sentrum av Trondheim.

Begge har jobbet i virksomheten i hele sin aktive arbeidskarriere. Tore startet i virksomheten rett etter studiene, og Morten startet med salg da han var tidlig i 20-årene. Lindbak Gruppen er i dag Norges ledende og største familieeide aktør innen kontorteknologi, kontormøbler og IT-systemer. Selskapet har hovedkontor i Trondheim, med 24 kontorer rundt om i landet, og et datterselskap i Göteborg i Sverige.

LES OGSÅ: Trøndersk familiebedrift tar nytt steg for å bli landsdekkende

På forsiden nå