MDG-topp bryter med DNB

Une Aina Bastholm, talsperson og stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, sier opp sitt kundeforhold til DNB etter Paradise Papers-avsløringene.

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Une Bastholm vil ikke lenger være kunde hos DNB.   Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– DNB innrømmer selv å ha over 100 kunder som benytter seg av skatteparadiset Bermuda, fordi de har rettet seg inn mot shippingkunder og heller ikke setter krav til kundene. Jeg har lenge vært kunde i DNB, men denne uka avslutter jeg kundeforholdet mitt, sier Bastholm.

Les også: EU kaller skatteavsløringer sjokkerende

Informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB ber Bastholm ta seg tid til et møte med banken før hun gjør alvor av beslutningen om å bytte bank.

– Havnæringene er internasjonale næringer som er viktige for Norge, og viktige for DNB. Det er velkjent at DNB er en ledende shippingbank internasjonalt, og at vi har kunder over hele verden er derfor ingen nyhet, sier han.

– Legitimerer ran

Bastholm anklager DNB for å «legitimere storstilt ran av verdens demokratier».

– De fleste store selskaper i dag konkurrerer internasjonalt og kan velge å bruke skatteparadiser, men mange gjør det ikke. Det er mye som er lov i dag, som likevel ikke er greit. DNB kan velge å bli en bank som setter høyere krav til sine lånekunder enn andre store shippingbanker, sier MDG-politikeren.

Les også: Krever gransking etter Paradise Papers-avsløringer

– Økonomisk hemmelighold, tvilsomme selskapsstrukturer og bruk av skatteparadiser er direkte angrep på verdens demokratier, og både selskaper, banker og politikere bør ha nulltoleranse for det, fortsetter hun.

Mer åpenhet

Westerveld viser til oppslaget i mandagens utgave av Aftenposten og gjentar at DNB ikke har bistått kundene med skatteråd.

– Kundenes kontoer er heller ikke på Bermuda, men i Norge og andre land hvor vi har virksomhet. For øvrig er det flere titalls selskaper på Oslo Børs som er registrert på Bermuda, sier Westerveld.

Han hevder at DNB har «enda strengere etiske policyer enn oljefondet» og viser til at selskapet automatisk sender skatteopplysninger til myndighetene om selskaper på Bermuda.

Les også: Paradise Papers omfatter USAs handelsminister, dronning Elizabeth og 1.000 nordmenn

– Bare i år har vi utestengt flere tusen kunder, og meldt over 1.000 transaksjoner til Økokrim, sier DNB-direktøren.

Fakta om avsløringer fra Paradise Papers

Dette er så langt de viktigste avsløringene fra det store dokumentlekkasjen Paradise papers:

 • President Donald Trumps handelsminister Wilbur Ross knyttes til president Vladimir Putins nærmeste krets gjennom eierskap skjult på Cayman-øyene.
 • I tillegg skal flere av Trumps nærmeste medarbeidere ha penger plassert i land med svært lave skattesatser. Blant disse nevnes utenriksminister Rex Tillerson.
 • En av de nærmeste rådgivere til Canadas statsminister Justin Trudeau, Stephen Bronfman, skal i årevis ha bidratt til millionplasseringer i skatteparadiser, viser dokumentene.
 • Storbritannias dronning Elizabeth II og over 120 politikere verden rundt kobles til skatteparadiser gjennom sine investeringer.
 • Råvaregiganten Glencore, som i fjor var Oljefondets nest mest lønnsomme investering, kobles til korrupsjon i Kongo.
 • Flere hundre kunder i DNB opererer i skatteparadis, mange av dem på Bermuda.
 • En rekke multinasjonale selskaper nevnes i forbindelse med «aggressiv skatteunndragelse». Blant disse er Apple, Facebook, Uber og Nike. Det framgår ikke hvordan en eventuell skatteunndragelse har foregått.
 • Av lekkasjene framgår det at 120 politikere fra 50 land har flyttet penger til skatteparadiser. I tillegg nevnes artisten Bono på samme liste.
 • Lekkasjene viser angivelig at det er overført store pengebeløp fra russiske statsinstitusjoner til Facebook og Twitter.
 • I alt er 25.000 mennesker nevnt i lekkasjene. 1.000 av dem skal være norske.
 • Det har ikke framkommet opplysninger om kriminell virksomhet for noen av personene og/eller selskapene som er nevnt i dokumentene.
 • Kilde: Aftenposten, TT, Ritzau
På forsiden nå