Paradise Papers: Nike og Apple har unndratt milliarder i skatt

Gjennom sinnrike systemer slipper multinasjonale gigantselskaper som Nike og Apple unna skatt, viser nye Paradise Papers-avsløringer.

Medier fra en rekke land har samarbeidet om de såkalte Paradise Papers-avsløringene. Nå viser det seg at selskaper som Nike og Apple slipper unna skatt. Dette bildet er fra en Nice-butikk i New York.  Foto: Richard Drew/AP

Saken oppdateres.

Nike, som er verdens største skoprodusent, har for eksempel tjent nesten 100 milliarder kroner som de knapt har skattet av, viser lekkede dokumenter fra det internasjonale advokatbyrået Appleby.

Les også: EU kaller skatteavsløringer sjokkerende

Medier fra en rekke land har samarbeidet om de såkalte Paradise Papers-avsløringene, blant dem Aftenposten i Norge.

Ifølge journalistene har Nike gjennom årene tjent 12,2 milliarder dollar, drøyt 99 milliarder kroner, på salg i utlandet. Deres gransking, samt opplysninger fra selskapet, tyder på at skogiganten har betalt mindre enn 2 prosent skatt på dette.

Pengene unndras beskatning blant annet ved at Nike-selskaper utenfor USA betaler royalties i milliardklassen til selskapet Nike International i skatteparadiset Bermuda. Med andre ord betaler Nike til seg selv for retten til å benytte eget varemerke.

Også Apple har benyttet seg av et smutthull i skattelovgivningen som går under navnet «dobbelt irsk», ifølge BBC.

Les også: Krever gransking etter Paradise Papers-avsløringer

Inntektene fra alt salg utenfor USA, som utgjør over halvparten av selskapets totale inntekter, ble kanalisert gjennom irske underselskaper som i praksis var statsløse, noe som bidro til at skatten sjelden kom over 5 prosent, og i enkelte år ble så lav som 2 prosent.

Les også: Paradise Papers omfatter USAs handelsminister, dronning Elizabeth og 1.000 nordmenn

Fakta om avsløringer fra Paradise Papers

Dette er så langt de viktigste avsløringene fra det store dokumentlekkasjen Paradise papers:

 • President Donald Trumps handelsminister Wilbur Ross knyttes til president Vladimir Putins nærmeste krets gjennom eierskap skjult på Cayman-øyene.
 • I tillegg skal flere av Trumps nærmeste medarbeidere ha penger plassert i land med svært lave skattesatser. Blant disse nevnes utenriksminister Rex Tillerson.
 • En av de nærmeste rådgivere til Canadas statsminister Justin Trudeau, Stephen Bronfman, skal i årevis ha bidratt til millionplasseringer i skatteparadiser, viser dokumentene.
 • Storbritannias dronning Elizabeth II og over 120 politikere verden rundt kobles til skatteparadiser gjennom sine investeringer.
 • Råvaregiganten Glencore, som i fjor var Oljefondets nest mest lønnsomme investering, kobles til korrupsjon i Kongo.
 • Flere hundre kunder i DNB opererer i skatteparadis, mange av dem på Bermuda.
 • En rekke multinasjonale selskaper nevnes i forbindelse med «aggressiv skatteunndragelse». Blant disse er Apple, Facebook, Uber og Nike. Det framgår ikke hvordan en eventuell skatteunndragelse har foregått.
 • Av lekkasjene framgår det at 120 politikere fra 50 land har flyttet penger til skatteparadiser. I tillegg nevnes artisten Bono på samme liste.
 • Lekkasjene viser angivelig at det er overført store pengebeløp fra russiske statsinstitusjoner til Facebook og Twitter.
 • I alt er 25.000 mennesker nevnt i lekkasjene. 1.000 av dem skal være norske.
 • Det har ikke framkommet opplysninger om kriminell virksomhet for noen av personene og/eller selskapene som er nevnt i dokumentene.
 • Kilde: Aftenposten, TT, Ritzau
På forsiden nå