Kjell Inge Røkkes Aker går sammen med Oceanwood for å by på datterselskapet Norske Skog AS, som eier fabrikkene til Norske Skogindustrier, melder E24.

Nettavisen viser til en pressemelding som Røkkes selskap Aker sendte ut torsdag morgen. Norske Skog styres i dag gjennom det børsnoterte selskapet Norske Skogindustrier ASA, og det er her styreleder Christen Sveaas sitter.

Danner felles selskap

Avtalen mellom Røkkes Aker og hedgefondet Oceanwood går ut på at de danner et felles selskap som kjøper aksjene i Norske Skog AS. Selskapet skal iflølge en felles pressemelding fra de to selskapene få navnet Bidco.

Samme dag som meldingen om oppkjøpsplanene ble lagt frem, la Norske Skogindustrier ASA, morselskapet som i dag eier Norske Skog AS, frem resultater for tredje kvartal.

Dette viste at Norske Skogindustrier ASA hadde et tap på 9 millioner kroner, mot et overskudd på 190 millioner kroner på samme tid i fjor.

Vil ha en ny start

Oceanwood er allerede en stor långiver til Norske Skog, og har den siste tiden kjøpt opp en del av gjelden i selskapet. Selskapet skriver i pressemeldingen at planen var å kjøpe opp gjelden, for deretter å finne en finansiell eller industriell partner som kunne skape en «ny start» for Norske Skog.

- Vi har i en lang tid jobbet konstruktivt med styret og ledelsen i Norske Skogindustrier ASA og har bidratt med ytterligere finansiell støtte til deres virksomhet. Men etter hvert som det ble klart at selskapet hadde vanskeligheter med å løse situasjonen gjennom en løsning basert på enighet, bestemte vi at den beste måten å beskytte de aktive selskapene på, ville være å ta affære for å drive prosessen videre, uttaler John Chiang, investeringsansvarlig ved Oceanwood Capital Management i pressemeldingen.

Over åtte milliarder i gjeld

Norske Skogindustrier har i dag en pantsikret gjeld på rundt 3,9 milliarder kroner, mens lånene uten sikkerhet er på rundt 4,7 milliarder.

Selskapet har de siste månedene lagt frem flere planer for en restrukturering av selskapet, men har ikke klart å komme til en enighet mellom dagens eiere, kreditorene med pantiskrede lån og kreditorene uten pantsikrede lån.

Fabrikkene fortsetter

Den videre prosessen vil fungere som en auksjon. Denne prosessen antar Røkke og Oceanwood at vil ta flere uker, og auksjonen vil bli åpen for alle som ønsker å kjøpe Norske Skog AS.

Mens auksjonen pågår, vil fabrikkene gå som normalt, skriver de videre i pressemeldingen.

- Har fulgt med i flere år

Det var Oceanwood som kom til Aker med tilbud om å danne et selskap for oppkjøp. Aker bekrefter at dette var et interessant tilbud.

- Vi har fulgt Norske Skog fra sidelinjen i en god stund, og så en interessant investeringsmulighet, som uheldigvis var knyttet opp til en veldig kompleks gjeldsstruktur. Med sin beslutning om å investere betydelig kapital for å konsolidere Norske Skogs gjeld, skapte Oceanwood en ny situasjon, og presenterte en god mulighet for Aker til å bli en del av en industriell løsning, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker ASA.

Under en presentasjon på Fornebu torsdag morgen, bekrefter Eriksen at Aker har fulgt med på Norske Skog i flere år, skriver E24.

Aker er ikke ukjent med å restrukturere norske industriselskaper. Aker eier blant annet industrikonsernet Kværner og oljeserviceselskapet Aker Solutions.

- Vi ser frem til å jobbe med Oceanwood for å sikre at det er en sterk eier av Norske Skog, uavhengig om det er Bidco eller en annen part. Dette vil tillate en veldig kompetent styring av Norske Skogs fabrikker for å investere, forbedre seg og vokse, og sannsynligvis spille en viktig rolle i omformingen av papirindustrien, uttaler Eriksen i pressemeldingen.