Hurtigruten skriver i en pressemelding at de vil satse stort på norskekysten sommeren 2019.

Da er begge de to splitter nye hybriddrevene ekspedisjonsskipene MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen ferdige, og begge skal seile delvis langs norskekysten hele sommeren.

Hamburg og Amsterdam

Dette kommer i tillegg til Hurtigrutens elleve skip som går mellom Bergen og Kirkenes, og betyr at både små og store steder langs hele kysten vil få besøk av hybridskipene.

- Jeg synes det er helt fantastisk at vi nå kan vise fram verdens råeste kystlinje med verdens råeste skip, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Skipet MS Roald Amundsen skal seile en rekke 14-dagers rundturer fra Hamburg oppover langs norskekysten og tilbake til Hamburg. Seilingene er basert på Kystruten Bergen–Kirkenes som Hurtigruten har drevet siden 1893. I tillegg til flere av de helårlige hurtigrutehavnene, er også Geirangerfjorden og Reine blant destinasjonene. Dag fem av seiling er i Trondheim.

MS Fridtjof Nansen skal seile 14-dagers turer fra Amsterdam via norskekysten, Bjørnøya og Vest-Svalbard til Longyearbyen. Her tar skipet om bord nye gjester, før det setter kursen sørover igjen langs den samme ruten. Seilingene er basert på den legendariske Sportsruten som Hurtigrutens grunnlegger Richard With startet i 1896. Blant reisemålene som får besøk av det splitter nye hybridskipet er Rosendal, Sommarøy, Trollfjorden og Skarsvåg, som er verdens nordligste fiskelandsby.

Luksus til havs

MS Roald Amundsen og MS Fridtjof Nansen er under bygging på Kleven verft i Ulsteinvik, og byr ifølge pressemeldingen på en rekke nyvinninger:

- I tillegg til helt ny teknologi og grønne løsninger, kan opptil 530 gjester nyte norskekysten fra store observasjonsdekk eller gjennom panoramavinduene i Explorer Lounge forut på dekk 10.

- Alle lugarene er utvendige, halvparten av med egen balkong. Hjørnesuitene akterut har private boblebad. Det er også store boblebad på bassengdekket, som også har egen bar og evighetsbasseng med flott utsikt.

Middag: Ruskvær ute vil ikke ha så mye å si for gjestene inne på MS Roald Amundsen. Foto: Illustrasjon: Hurtigruten

- De tre restaurantene (Aune, Lindstrøm og Fredheim) har hentet inspirasjon fra norsk polarhistorie og lokale råvarer.

- Hjertet av skipene blir Amundsen Science Center / Nansen Science Center. Edutainment-området inneholder gadgets og teknologi som sammen med Hurtigrutens håndplukkede Ekspedisjonsteam skal gi gjestene en dypere forståelse for områdene skipene utforsker.

- De to nye Hurtigruten-søstrene får også et bredt utvalg spesialbygget ekspedisjonsutstyr, som kajakker, padlebrett, Blueye undervannsdroner og Explorer-båter som kan ta gjestene i land nærmest hvor som helst.