Produksjonssjef Arnar Utseth i Fosen Yard kaller kontrakten en milepæl for Rissa-verftet.

- Det betyr at vi nå har kommet inn i havbrukssektoren. Vi har jobbet for det en stund, for å komme inn hos lokale aktører på havbruk. Det er et segment vi ønsker å satse på, sier Utseth.

Verftet har inngått kontrakten med MNH-Produksjon, som er et datterselskap av Midt-Norsk Havbruk i Rørvik i Nord-Trøndelag. Fosen Yard skal bygge en Aquatraz pilotmerde. Det er en semilukket stålmerd utviklet av Seafarming Systems i Stavanger. Merden er 160 meter i omkrets. Den øverste delen av den er en lukket vegg, som skal hindre inntrenging av lakselus. Under stålskjørtet er det en stålnetting.

Gir 70 arbeidsplasser

Fosen Yard skal levere den første pilotmerden i mai neste år, og kontrakten inkluderer en opsjon på bygging av ytterligere tre pilotmerder som skal leveres i løpet av 2018.

Utseth vil ikke si hva kontrakten er på i kroner og øre, men i sysselsetting.

- Den betyr 70 arbeidsplasser og er veldig viktig for oss. Den første merden betyr 70 arbeidsplasser fra januar til mai, og ytterligere tre vil bety 70 arbeidsplasser ut i 2018. Utenom oppdraget med merden hadde vi nå hatt oppdrag ut i februar. Merden gir oss en lengre horisont inn i 2018, sier Utseth.

For tiden holder Fosen Yard på med ombygging av hurtigruta Stavangerfjord og Kong Harald skal på planlagt vedlikehold. Rissa-verftet har 94 ansatte, og sysselsetter nå til sammen rundt 300 ansatte.

- Flere muligheter i havbruk

Utseth sier oppdraget på pilotmerden passer godt for verftet.

- Vi skal ikke slutte med skip nå, merdene kommer i tillegg til skipene. På merdesiden er der relativt store stålkonstruksjoner som flyter, og det passer oss godt. Det er spennende og vi ser for oss flere muligheter innenfor havbruk, sier Utseth.

Midt-Norsk Havbruk skriver i en pressemelding at de er veldig fornøyde med at et lokalt verft er konkurransedyktig med hensyn til pris, kvalitet og leveringstid.

MNH Produksjon fikk utviklingskonsesjoner for lakseoppdrett i vår, for å utvikle Aquatraz til en kommersiell merd. Utviklingskonsesjonene tildeles prosjekter som kan utvikle ny teknologi, som kan bidra til å løse miljø- og arealutfordringene i havbruksnæringen.