Norske Skog setter i gang salg av papirfabrikkene

Norske Skog setter i gang en prosess for å få solgt skogkonsernets sju papirfabrikker. Investeringsbanken Evercore har fått oppgaven som rådgiver.

Norske Skogs fabrikk på Skogn   Foto: jens petter søraa

Saken oppdateres.

Norske Skog opplyser i en børsmelding onsdag kveld at salget av Norske Skog AS – som eier selskapets sju papirfabrikker – starter umiddelbart.

– Norske Skog-gruppens sju papirfabrikker vil fortsette driften som normalt, og våre kunder, leverandører og andre forretningspartnere vil fortsette å motta produkter av høy kvalitet og tjenester fra Norske Skog uten opphold gjennom salgsprosessen, opplyser selskapet i meldingen.

Norske Skog ber videre alle parter, inkludert eksisterende investorer, som er interessert i å delta i salgsprosessen, om å kontakte Evercore så snart som mulig for å vise sin interesse.

Kreditorene selger

Norske Skogindustrier ASA er morselskapet i papirkonsernet. Papirfabrikkene er plassert i datterselskapet Norske Skog AS. Flere av de største kreditorene til Norske Skog-konsernet har sikret sine krav med pant i papirfabrikkene. Tidligere i høst tok denne gruppen med kreditorer kontroll over selskapet som eier fabrikkene, etter at Norske Skog ikke klarte å innfri sine betalingsforpliktelser. Kreditorgruppen ledes av Sven Ombudstvedt, som tidligere var konsernsjef i Norske Skog.

Det er Norske Skog AS som skal selge fabrikkene, selv om morselskapet formelt ennå ikke er slått konkurs. I en børsmelding like før klokka 22 onsdag skriver Norske Skogindustrier at styret i selskapet trolig vil lande på å begjære seg selv konkurs.

Adresseavisen har ikke lyktes i å få en kommentar fra selskapets styreformann Christen Sveaas onsdag kveld.

Røkke vil kjøpe

I slutten ble det kjent at Kjell Inge Røkkes Aker hadde gått sammen med investeringsselskapet Oceanwood for å kjøpe fabrikkene til Norske Skog. Oceanwood har vært en stor kreditor i Norske Skog, og involvert i forsøkene på å lage en redningsplan for det konkurstruede treforedlingskonsernet.

LES MER: Røkke vil kjøpe Norske Skog

- Vi har i en lang tid jobbet konstruktivt med styret og ledelsen i Norske Skogindustrier ASA og har bidratt med ytterligere finansiell støtte til deres virksomhet. Men etter hvert som det ble klart at selskapet hadde vanskeligheter med å løse situasjonen gjennom en løsning basert på enighet, bestemte vi at den beste måten å beskytte de aktive selskapene på, ville være å ta affære for å drive prosessen videre, uttaler John Chiang, investeringsansvarlig ved Oceanwood Capital Management i en  pressemelding da samarbeidet med Røkke ble kjent.

Mot konkurs

Salget av fabrikkene vil innebære at morselskapet Norske Skogindustrier går konkurs.

- Etter kunngjøringen fra Oceanwood og Aker, er en enighet om rekapitalisering av Norske Skog-gruppen usannsynlig å oppnå. Som en konsekvens av dette vil Norske Skogindustrier sannsynlivis starte insolvensforberedelser, skrev Norske Skog i en børsmelding da Røkkes planer ble kjent.

Skogeiere i Midt- og Nord-Norge er blant de største eierne i Norske Skog gjennom Allskog. Det voldsomme fallet i aksjekursen til Norske Skog, og en trolig konkurs, vil innebære et tap på rundt 300 millioner kroner for Allskog.

LES MER: Lokale skogeiere taper over 300 millioner på Norske Skog

- 100 mulige kjøpere

Denne uken skrev Dagens Næringsliv at selskapet Evercore var hyret for å selge fabrikkene, og at de hadde identifisert rundt 100 mulige kjøpere.

LES MER: Rundt 100 mulige kjøpere av Norske Skog

På forsiden nå