Skal bygge ut felt for 15,5 milliarder kroner

Oljeselskapet Aker BP leverte fredag inn utbyggingsplanene for tre nye prosjekter på norsk sokkel.

Overrekkelse: Olje- og energiminister Terje Søviknes (f.v.) fikk overrakt utbyggingsplanene av Jan Kåre Risbakk fra det polske oljeselskapet PGNIG og administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP.  Foto: OED

Saken oppdateres.

Det største prosjektet, Ærfugl, ligger i Norskehavet, og har en anslått utbyggingskostnad på 8,5 milliarder kroner, opplyser selskapet i en børsmelding.

Aker BP, som inntil i fjor høst het Det norske og hadde hovedkontor på Torvet i Trondheim, overrakte også utbyggingsplanene for prosjektene Valhall Flanke Vest og Skogul til olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Vest for Helgeland

- Dette er en viktig milepæl for Aker BP og våre partnere, og demonstrerer vårt sterke engasjement for norsk sokkel og det norske samfunnet, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Aker BP i børsmeldingen.

Ærfugl-feltet gikk tidligere under navnet Snadd, og er et gasskondensatfelt som ligger like ved Skarv-feltet, rundt 21 mil vest for Sandnessjøen.

Feltet er rundt 60 kilometer langt og bare 2–3 kilometer bredt, og ifølge Aker BP skal det i første omgang bygges ut med tre nye brønner i den sørlige delen av feltet. Produksjonen er planlagt å starte i slutten av 2020, og feltet skal knyttes opp mot produksjonsskipet som ligger på Skarv-feltet, og som også opereres av Aker BP.

Den andre fasen av utbyggingen omfatter tre nye brønner som også skal knyttes opp mot produksjonsskipet, men ifølge selskapet skal disse planene modnes ytterligere. De totale reservene er anslått til rundt 275 millioner fat, og utbyggingen vil også forlenge levetiden til selve Skarv-feltet, ifølge selskapet.

Knyttes opp

Valhall Flanke Vest og Skogul er også utbygginger som skal knyttes opp mot de eksisterende infrastruktur på norsk sokkel. Førstnevnte skal bygges ut med en ubemannet brønnhodeplattform som skal kobles opp mot feltsenteret på Valhall-feltet, mens Skogul er en havbunnsutbygging som skal knyttes opp til produksjonsskipet på Alvheim feltet.

De to prosjektene har en anslått kostnad på henholdsvis 5,5 milliarder og 1,5 millioner kroner.

Ifølge Aker BP er det anslått at Ærfugl, Valhall Flanke Vest og Skogul vil gi samlede olje- og gassinntekter på 100 milliarder kroner (basert på en oljepris på 60 dollar per fat). Ifølge selskapet vil prosjektene gi en sysselsettingseffekt på 14 000 årsverk.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå