Oljeproduksjonen på Maria-feltet starter ett år før planen

Wintershall har startet produksjonen på Maria-feltet. Kostnadene for utbyggingen har vært 20 prosent lavere enn budsjettet.

Havbunnen: Dette er én av to havbunnsrammer som har blitt senket ned på havbunnen på Maria-feltet.  Foto: Espen H.Bjørgan

Saken oppdateres.

- Oljeproduksjonen på Maria har nå startet, mot opprinnelig planlagt i fjerde kvartal 2018. Investeringskostnadene ser ut til å lande på rundt 12 milliarder kroner, noe som betyr at kostnadene er redusert med over tre milliarder kroner i forhold til tallene som ble presentert i Plan for utbygging og drift (PUD), opplyser selskapet i en pressemelding.

Da Adresseavisen Wintershall tidligere i år, sa de at produksjonsstarten kunne bli opptil et halvår tidligere enn planlagt.

LES OGSÅ: Investerer 5,5 milliarder i nytt felt utenfor Trøndelagskysten

Maria-feltet er det første egenopererte feltet i Norge som Wintershall har ledet fra leteboring, via utbygging og til produksjon.

Maria ligger utenfor Nord-Trøndelag, om lag 20 kilometer øst for Kristin-feltet og 45 kilometer sør for Heidrun-feltet. Wintershall har som operatør en eierandel på 50 prosent, mens Petoro eier 30 prosent og Spirit Energi eier 20 prosent.

Det er antatt at feltet inneholder om lag 180 millioner fat oljeekvivalenter, først og fremst olje.

LES OGSÅ: Sintef skal se om det er mulig å bruke oljerør til å bygge hyperloop i Norge

LES OGSÅ: Aker BP skal bygge ut felt for 15,5 milliarder kroner

På forsiden nå