Feltet ligger på Haltenterassen i Norskehavet, rundt 120 kilometer nord for Kristiansund.

Funnet ble gjort i 2014, og gikk tidligere under navnet Pil og Bue. Nå har feltet fått navnet Fenja, og har dermed fått navn etter en jotuntrellkvinne fra norrøn mytologi.

Det var administrerende direktør Atle Sonesen i operatørselskapet VNG Norge som tirsdag overleverte planen for utbygging og drift til Søviknes.

- Sammenlignet med de opprinnelige planene har vi klart å redusere kostnadene i prosjektet med nærmere to milliarder kroner, sier Sonesen i en pressemelding fra selskapet.

Til Njord

VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investeringer på 10,2 milliarder kroner i utbyggingen. Planen er å starte produksjonen i 2021. Beregningene viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvivalenter, for det meste olje.

Ifølge selskapet skal feltet bygges ut med to havbunnsrammer og seks brønner. De skal kobles opp mot Njord A-plattformen for prosessering, mens lagring og eksport skal skje via Njord B-skipet.

Njord A-plattformen ble i fjor slept til land for omfattende utbedringer, og etter planen skal produksjonen på Njord-feltet settes i gang igjen mot slutten av 2020.

Gjenopplives

Tirsdag fikk Terje Søviknes også overlevert en ny utbyggingsplanen for Yme-feltet i Nordsjøen, der investeringene er anslått til åtte milliarder kroner.

Selv om det var det spanskeide operatørselskapet Repsol som overrakte planene, så er det oljeselskapet Okea i Trondheim som står bak planene om å gjenopplive feltet.

Okea ble startet av tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane og to medgründere i mai 2015, og et halvt år senere lanserte de planene om å gjenopplive Yme.

Plattform skrotet

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble skrotet i 2016.

Okeas plan var å benytte en såkalt oppjekkbar plattform med bore- og prosessanlegg, og i midten av november inngikk lisenshaverne en avtale med Maersk Drilling om å leie riggen «Maersk Inspirer» i ti år.

Så langt i år har regjeringen mottatt ti planer om utbygginger på norsk sokkel med investeringer på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregningene fra selskapene vil dette føre med seg 100 000 årsverk.

Sist fredag overleverte Aker BP (tidligere Det norske) tre forskjellige utbyggingsplaner til olje- og energiministeren, med samlede investeringer på 15,5 milliarder kroner.