Medieinvestor kuppet Polaris sitt kjøp av Trønder-Avisa

- Dette gjør nok at en del ansatte blir usikre på fremtida, sier klubbleder Johan Prestvik.

Generalforsamling i eierselskap LL Inntrøndelagen AS har avvist Polaris Media sitt bud på Trønder-Avisa i Steinkjer.  

Saken oppdateres.

2. februar gikk styreleder i Polaris Media ASA, Per Axel Koch, ut og annonserte at mediehuset ville kjøpe seg opp til å bli majoritetseier i Trønder-Avisa AS.

Tirsdag kveld har medieinvestor Odd Reidar Øie kuppet makta og kjøpt Dagbladets aksjepost på 13 prosent i eierselskapet LL Inntrøndelagen, skriver medienettstedet Medier24 i kveld.

Etter det Medier24 erfarer, har medieinvestor Odd Reidar Øie og sønnen Vidar Øye Nilsen kjøpt Dagbladets aksjepost - og sitter med andre planer enn det Polaris Media har hatt for avisa.

Odd Reidar Øie har eierskap i en rekke aviser i Norge. Han har ikke svart på Adresseavisens henvendelser tirsdag kveld.

Slik ville Polaris kjøpe seg opp

Trønder-Avisa AS innbefatter fem lokalaviser, Trønder-Avisa, Namdalsavisa, Steinkjer-Avisa, Inderøyningen og Snåsningen. Mediehuset har også distribusjons- og utviklingsselskapet Ofag i sitt eie.

Polaris Media eier i dag 10,1 prosent av aksjene i selskapet, etter at de kjøpte seg inn i konsernet i 2010. Etter avtalen de så for seg, ville de fått en eierpost på 56,1 prosent i Trønder-Avisa AS.

Polaris skulle betale 11,1 millioner kroner for totalt 46 prosent av aksjene og ville med det bli største eier i selskapet.

Polaris Media ASA skulle kjøpe 38 prosent av aksjene fra selskapet LL Inntrøndelagen, som eier drøyt 38 prosent av aksjene, resten av posten fra AS Nord-Trøndelag.

Helomvending fra LL Inntrøndelagen

Tirsdag kveld skjedde det en helomvending i prosessen. LL Inntrøndelagens generalforsamling har sagt nei til salget, skriver Medier24.

Medier24 skriver at det var mest spenning til generalforsamlingen i AS Nord-Trøndelag i forrige uke. Da fryktet man at de lokale eierne ville sette seg på bakbeina og hindre salget, for å sikre et ultralokalt eierskap,men disse sa ja.

Det var nesten ingen som fryktet at generalforsamlingen i LL Inntrøndelagen AS skulle si nei, skriver Medier24.

Det som skulle være en ren formalitet, ble snudd om. På kveldens ekstraordinære generalforsamling i LL Inntrøndelagen skal et varastyremedlem ha satt en stopper for Polaris og konsernsjef Per Axel Kochs planer om oppkjøp i Trønder-Avisa AS, skriver nettstedet.

Koch håper de snur igjen

Medier24 skriver at resten av eierskapet LL Inntrøndelagen, som i stor grad er fordelt på mange små aksjonærer, har latt seg overbevise om å ikke selge.

Til nettstedet sier Per Axel Koch at Polaris utvider akseptfristen på tilbudet til april, og håper LL Inntrøndelagen vil gjøre om på vedtaket. På spørsmål om hvorvidt han har trua på at det likevel blir kjøp av Trønderavisa, svarer Koch:

- Ja, vi har like stor tro. Trønder-Avisa som konsern er viktig for Polaris Media og vi er en god match, for det er ingen tvil om at vi kan bidra til å styrke avisene og gjøre Trønder-Avisa og Namdalsavisa til enda sterkere regionale mediehus.

Styrelederen går

Styrelederen i LL Inntrøndelagen, Mads Braarud, tar nå sin hatt og går. Han sier til Medier24 at han ikke kan være styreleder for et selskap som går i motsatt retning enn hva han og selskapet har fremforhandlet og jobbet for. Han ønsker ikke å være ansvarlig for å gjennomføre en annen politikk.

- Dette er uheldig for Trønder-Avisa. Vi mener at den løsningen som var fremforhandlet med Polaris var god for Trønder-Avisa-konsernet. Det var ingen god pris, men vi gikk inn i avtalen fordi vi mente den ville styrke Trønder-Avisa. Det er vårt ansvar som styremedlemmer, sier Mads Braarud til Adresseavisen.

Medier24 skriver at det er Hans Martin Storø, som har vært fast møtende vara til styret i LL Inntrøndelagen, som er den som fikk snudd generalforsamlingen. Storø sier dem at han hele tiden har vært tydelig på at han ønsket å stoppe salget, og heller finne en annen løsning:

- Jeg mente det var uheldig å la Polaris få kontroll over Trønder-Avisa, for så å skape seg et totalt mediemonopol i Midt-Norge. Å få et et slikt konsern tettere inn i T-A vil kunne være med på da bidra til at du får en betydelig svekkelse av de avisene over tid, med tanke på konserntilpassing, sier Storø.

Bekymrede ansatte

Johan Prestvik er leder for redaksjonsklubben i Trønder-Avisa. Han sier til Adresseavisen at nyheten kom veldig overraskende på ham og andre i redaksjonen.

- At det skapes usikkerhet rundt eierskapet nå, gjør nok at en del ansatte blir usikre på fremtida. Vi vet ikke så mye om den eierkonstellasjonen Storø representer eller hva de ønsker og planlegger.

Mandag kveld fikk han meldinger fra bekymrede kolleger.

- Jeg vil tro at de fleste er usikre på hva dette medfører.

- Hvorfor synes dere Polaris var et greit alternativ?

- Det er en profesjonell eier som vet hva dette dreier seg om. Slik som situasjonen har blitt for Trønder-Avisa, er det ikke et godt alternativ å stå alene som et selvstendig minikonsern.

Prestvik sier at klubben ønsket seg en eier de kjenner fra før.

- Å få en stor og ressurssterk eier ville vært viktig for at Trønder-AVisa kunne utviklet seg som den regionavisa vi ønsker å være. Vi kjenner Polaris godt fra før, men nå kommer det interesser vi ikke kjenner så godt til. Vi vet heller ikke hva de andre eierne gjør nå, når denne prosessen er stoppet.

På forsiden nå