Razzia hos tre dagligvarekjeder onsdag morgen - mistanke om ulovlig prissamarbeid

Onsdag morgen gikk Konkurransetilsynet inn til de tre dagligvarekjedene og hentet ut store datamengder.

Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop er de tre dagligvarekjedene som det har blitt utført en razzia i mot.  Foto: MARIANNE TØNSET

Saken oppdateres.

Konkurransetilsynet hadde onsdag morgen en storstilt aksjon mot de tre dagligvarekjedene Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop, skriver Aftenposten.

Kilder sier til avisen at det dreier seg om mistanke om ulovlig prissamarbeid mellom kjedene, mest sannsynlig knyttet til informasjon prisjegerne samler i sitt arbeid.

Konkurransetilsynet skal ha hentet ut store mengder datamateriale knyttet til prisinnhenting.

LES OGSÅ: Rema tar markedsandeler igjen

Mistanke om ulvolig prissamarbeid

- Vi kan bekrefte at vi er på uanmeldt kontroll hos flere foretak. Formålet med kontrollen er å søke å bekrefte eller avkrefte mistanke om mulig overtredelse av konkurranselovens forbud mot konkuransebegrensende samarbeid. Mer konkret, mistanken gjelder utveksling av strategisk markedsinforamsjon, herunder pris, mellom kjedene i dagligvaremarkedet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurrasetilsynet.

- Dagligvaremarkedet er et konsentrert marked, det er få dagligvarekjeder og i slike markeder kan utveksling av informasjon dempe konkurransen og dermed være til skade for forbrukerne, sier Gabrielsen.

Ut fra etterforskningshensyn, vil han ikke gå nærmere inn på hva dette dreier seg om.

LES OGSÅ: Mens Remas omsetning falt i fjor, økte den for Norgesgruppen

Kjedene bekrefter

Alle tre kjedene bekrefter overfor Aftenposten at Konkurransetilsynet kom uanmeldt på besøk onsdag.

- Vi bekrefter at vi har hatt besøk av Konkurransetilsynet og at vi har tatt godt imot dem og har funnet frem informasjonen de ønsket. Vi konkurrerer knallhardt hver dag og har ingenting å skjule, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop.

Også Norgesgruppen bekrefter dette:

- Vi kan bekrefte at Konkurransetilsynet har gjennomført en undersøkelse hos NorgesGruppen og andre kjeder. Norgesgruppen har en streng etterlevelse av konkurranseloven og samarbeider fullt ut med Konkurransetilsynet for å avklare spørsmål tilsynet har. Ingen ytterligere kommentarer, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen i en SMS til Aftenposten.

De siste ukene har debatten rast i dagligvarebransjen, etter at Høyre og Arbeiderpartiet ønsker å utrede et forbud mot prisdiskriminering for store leverandører. Et slikt forbud vil gjøre det ulovlig å selge samme vare til ulik pris til kjedene.

LES OGSÅ: Høyre foreslår forbud mot prisdiskriminering i dagligvarebransjen

Mens Coop og Rema 1000 har stilt seg positive til en slik utredning, har Norgesgruppen gått helt imot. De har gått så langt at politikere på Stortinget har påstått at kjeden har feilinformert stortingspolitikere mens de har drevet med lobbying.

For halvannet år siden hadde Konkurransetilsynet en runde med alle kjedene der de undersøkte hvordan kjedene sammenlignet prisene i butikk med hverandre. Da var temaet blant annet hvordan prisjegerne jobbet og hva slags informasjon kjedene kjøpte av analysebyrået AC Nielsen.

Dette er informasjon Konkurransetilsynet er opptatt av nå også, ifølge kilder Aftenposten har snakket med.

LES OGSÅ: Her er fasiten på hvor mye Rema tapte i fjor

På forsiden nå