Styret i Ekornes anbefaler aksjonærene å akseptere budet fra kinesiske Qumei Home Furnishing på 139 kroner per aksje, går det fram av en pressemelding fra Ekornes onsdag morgen.

Budet innebærer at møbelkonsernet verdsettes til 5,1 milliarder kroner, skriver Aftenposten.no.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven, heter det videre i meldingen.

Aksjen steg

Qumei er et selskap som driver med hjemmeinnredning. Selskapet er registrert på Shanghai-børsen og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

Ekornes er notert på Oslo Børs. Da børsen stengte tirsdag, ble aksjen solgt for 118 kroner. Med en gang handelen startet onsdag, steg kursen med over 15 prosent og ble omsatt for om lag 137 kroner.

Foruten hovedkontoret i Sykkylven har Ekornes produksjon i USA, Vietnam og Thailand. De kjente merkevarene fra Ekornes som Stressless, IMG og Svane vil bli videreført, opplyser selskapet.

Nye muligheter

- Dette vil åpne for helt nye vekstmuligheter for Ekornes. Dersom kjøpet blir gjennomført, vil vi styrke vår tilstedeværelse i det raskt voksende kinesiske markedet. I tillegg til økt markedstilgang i Kina, vil Ekornes også nyte godt av Qumeis inngående kunnskap om kinesiske forbruksvaner, sier konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Ekornes.

Det har vært kontakt mellom partene i et drøyt år, og grunnlegger og styreleder Ruihai Zhao i Qumei sier han har fulgt Ekornes med interesse i mange år.

- Vi legger stor vekt på å videreføre Ekornes' kultur og samarbeidet med de ansatte, og vi har ikke tro på å flytte produksjon av internasjonale merkevarer til Kina, sier Zhao i pressemeldingen.

Flere fabrikker

Ekornes’ suverent mest kjente produkt, er stressless-stolen, som først ble lansert i 1971. Siden har den solgt i mange millioner utgaver, og nesten alt salg går nå ut av landet.

Ekornes-konsernet har fem fabrikker i Norge, to fabrikker i Vietnam, én i USA og en i Thailand.

Ekornes-aksjen handles på Oslo Børs, og er opp 40 prosent det siste året. Onsdag morgen steg aksjen 15,4 prosent.

Største eier i dag er det svenske investeringsselskapet Nordstjernan AB, som eies av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelser og familiene Ax:son Johnson, von Platen og Cronstedt.

Nummer to på Ekornes’ aksjonærliste er Folketrygdfondet.