Forbered deg på bankstreik – men ikke nødvendig å hamstre kontanter

Forbered deg på bankstreik – men ikke nødvendig å hamstre kontanter

Saken oppdateres.

Partene i finansnæringen sitter onsdag i innspurten hos Riksmekleren. Blir de ikke enige innen midnatt, kan 21 000 ansatte i banker og forsikringsselskaper gå ut i streik. Det kan få store konsekvenser, men Finans Norge forsikrer om at de fleste betalingssystemer likevel vil fungere som normalt – i hvert fall inntil videre.

– I utgangspunktet skal alt fungere, men det er lav bemanning, og hvis det skulle skje uforutsette driftsproblemer, har man ikke folk til å rette på det, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til NTB onsdag formiddag.

Betaling av regninger, bruk av bankkort, overføringer i nettbanken og slike tjenester skal altså i utgangspunktet være mulig også om det blir en storstreik i finansnæringen.

Da det var fare for bankstreik i 2003, meldte mediene om at folk sto i lange køer for å hamstre kontanter fra minibankene i forkant.

– Dette er ikke nødvendig nå, mener Fåne.

LES OGSÅ: Bank- og forsikringskunder bes forberede seg på eventuell streik

Skadeoppgjør

En rekke bankfilialer kan imidlertid bli nødt til å stenge.

Alle forsikringer gjelder som vanlig under en streik, men det kan være vanskeligere å få kontakt med kundesenter og ta lengre tid med saksbehandling og skadeoppgjør ettersom bemanningen vil være sterkt redusert. Innen forsikringsbransjen kan en streik også få konsekvenser for pensjons- og uføreutbetalinger.

Bankene og forsikringsselskapene vil rammes ulikt av streiken, så det vil variere hva slags tjenestetilbud de kan gi kundene sine. Fåne oppfordrer folk til å følge med på nettsider og oppdateringer i sosiale medier fra de selskapene de er kunder i.

Halvparten av de ansatte

Det er Finansforbundet og LO som mekler med arbeidsgiversiden Finans Norge. Finansforbundet har varslet at de tar drøyt 20.000 medlemmer ut i en streik, mens LO Finans tar ut omtrent 1.300 medlemmer.

Totalt omfatter streikeuttaket omtrent halvparten av de ansatte i norsk finansnæring, og både landets største banker og forsikringsselskaper samt lokale sparebanker vil rammes.

Bankstreiker er ikke hverdagskost i Norge. I 1976 varte en bankstreik i fem dager. 30 år senere, i 2006 streiket Finansforbundets medlemmer i forsikringsbransjen. Regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd da streiken skulle trappes opp til å omfatte bankansatte og arbeidsgiversiden hadde varslet lockout.

– Tapt kjøpekraft

I meklingen krever Finansforbundet jevnere fordeling.

– Finansnæringen går så det suser. Våre medlemmer har år etter år bidratt til solide overskudd med store utbytter til aksjonærene. Likevel har mange tapt kjøpekraft. Vi krever en jevnere fordeling av verdiskapningen, sa forbundsleder Pål Adrian Hellmann i forbindelse med starten på meklingen.

LO Finans har opplyst at et av de viktigste kravene for dem er et «slitertillegg» for dem som ikke orker å jobbe etter fylte 62 år.

Arbeidsgiversiden i Finans Norge er negative til dette.

– Vi kan heller ikke akseptere en ordning med et slitertillegg som vil medføre at arbeidsgiver påtar seg forpliktelser de ikke kjenner kostnadene og konsekvensene ved. Til forskjell fra NHO-bedriftene har ikke finansbedriftene et eget fond de kan hente slitertilleggene fra, sier Fåne i Finans Norge.

På forsiden nå