Dalseide har vært mekler hos riksmekleren siden 2004, og har vært riksmekler siden 1. september 2013.

– Dalseide har vært høyt respektert av partene i arbeidslivet, og har som riksmekler gjort en stor og viktig samfunnsinnsats. Dalseide vil bli dypt savnet av meklerne og de ansatte ved riksmeklerens kontor, forteller riksmeklerens faste stedfortreder Kine Steinsvik.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) deler Steinviks respekt for den avdøde Riksmekleren.

– Stor sorg

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om riksmekler Nils Terje Dalseide altfor tidlige bortgang. Nils har gjennom sin klokskap, og evne til å skape tillit mellom partene i arbeidslivet, bidratt til å lose en rekke vanskelige oppgjør i havn på en god måte, sier hun i en epost til NTB.

– Nils Dalseide har hatt en viktig rolle i norsk arbeidsliv, og bidratt blant annet med en enestående evne til å løse vanskelige situasjoner og et stort engasjement for å utvikle riksmeklerens rolle, sier hun videre.

Nils Terje Dalseide Foto: Scanpix

– Jeg er takknemlig for Nils Dalseides store innsats. Våre varmeste tanker går til hans familie, sier statsråden.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund, sier det er med stor sorg de har mottatt beskjeden om Dalseides bortgang.

– Han var en sterk og tydelig embetsmann og en god representant for den norske arbeidslivsmodellen. NHO har i alle år hatt et svært godt samarbeid med Dalseide, senest i den kompliserte meklingen i årets lønnsoppgjør, hvor vi i fellesskap fant en god løsning, skriver Skogen Lund i en epost til NTB.

– Personlig kjente jeg ham som en meget intelligent og dyktig fagmann, med stor integritet. Og han hadde alltid en god historie eller en lun kommentar å ty til når det blåste som verst i meklingene, tilføyer NHO-sjefen.

Avverget flere streiker

Dalseide ble født i Ål i Hallingdal i 1952, men var bosatt i Elverum. Han har også jobbet som sorenskriver i Sør-Østerdal tingrett siden 1992.

Hittil i år har hans arbeide bidratt til å avverge minst to storstreiker, etter at han i sammen med partene dro i land oppgjør både i statlig og privat sektor i april og mai.

I tillegg til å være sorenskriver og riksmekler har Dalseide ledet flere lovutvalg og publisert flere juridiske fagartikler. Han har også vært dommerfullmektig i Fosen tingrett, førsteamanuensis og forvaltningsjurist.

Ifølge Dagbladet har Dalseide slitt med sykdom en periode.