Okea kjøper feltandeler fra Norske Shell for 4,5 milliarder

Okea-gründer Ola Borten Moe sier milliardkjøpet av eierandelene i feltene Draugen og Gjøa gir selskapet en plattform for videre vekst fra Midt-Norge.

Adm. dir. Erik Haugane (til høyre) og Ola Borten Moe etablerte oljeselskapet Okea i 2015. 

Saken oppdateres.

Lisensandelene utgjør 44,56 prosent i Draugen i Norskehavet og 12 prosent i Gjøa i Nordsjøen. Avtalen innebærer at Okea overtar operatørskapet for Draugen, og får et driftssenter i Kristiansund

Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe som er Okeas kommersielle leder, sier kjøpet på 4,52 milliarder kroner vil endre selskapet som har hovedkontor i Trondheim, betydelig.

- Okea får nå en stor organisasjon i Kristiansund og Stavanger, og skal operere en stor installasjon i produksjon. Det gir et betydelig tilfang i ressurser og produksjon, og det skaper gjennom denne transaksjonen en plattform for videre vekst. Det gir oss i enda større grad organisatoriske og økonomiske forutsetninger for å vokse, med utgangspunkt i Midt-Norge. Vi har vært et oljeselskap med base i Midt-Norge fra før, men nå er vi virkelig med, sier Moe.

Han etablerte Okea sammen med Erik Haugane, som er administrerende direktør, og tidligere var sjef i oljeselskapet Det Norske.

LES OGSÅ: - Dette er en gladnyhet for oss, for det har vært noen traurige år

Vil ansatte flere

Shells salg av lisensandelene innebærer at personell offshore og på land i Kristiansund og Stavanger går over til Okea. Moe sier det er for tidlig å si nøyaktig hvor mange flere ansatte det betyr etter handelen.

- Det er i underkant av 150 personer som overføres, men vi har behov for mer folk enn det. Vi vil gå inn i en periode med rekruttering, sier Moe.

Okea har i dag 26 ansatte.

I fremtiden skal Okea styre sin virksomhet på norsk sokkel fra driftssenteret i Kristiansund. Okea er også operatør på feltet Grevling og lisenspartner på Ivar Aasen og Yme.

- Okea er ikke ferdig med dette. Fra før har vi Yme, Ivar Aasen og Grevling, som vi opererer og holder på å sette i produksjon. Nå får vi betydelig produksjon fra Draugen og Gjøa. Da vi kjøpte disse var det fordi vi satte en positiv verdi på folkene og den organisasjonen vi får med. Vi skal nå bruke tid på hvilke nye prosjekter vi skal ta inn i porteføljen, sier Moe.

Avtalen forventes å bli gjennomført i siste kvartal i år, forutsatt at norske myndigheter godkjenner den.

LES OGSÅ: Okea selger del av oljefelt

Kraftig produksjonsøkning

Salget er en del av Shells globale porteføljestrategi, men selskapets andre roller og ansvar i Norge berøres ikke av salget. Fra før er Shell operatør for Ormen Lange og Knarr, teknisk tjenesteyter på Nyhamna, partner i Troll, Valemon og Kvitebjørn-feltene, samt partner i det norske fullskalaprosjektet for karbonfangst og lagring.

- Denne avtalen er et godt strategisk trekk for begge selskapene. Draugen har vært et svært viktig felt for Shell i Norge, og vi har tro på at det vil bli like viktig for Okea i deres utvikling som operatør på norsk sokkel, sier administrerende direktør Rich Denny i Norske Shell i en børsmelding.

LES OGSÅ: Skal investere 10,2 milliarder kroner i nytt oljefelt utenfor Trøndelag

Øker mye

Etter kjøpet estimerer Okea at selskapet vil har en daglig produksjon på 22 000 fat oljeekvivalenter fra januar 2018. Okeas netto reserver vil øke fra elleve til 53 millioner fat oljeekvivalenter, skriver selskapet børsmeldingen.

Det trondheimsbaserte oljeselskapet finansierer kjøpet med en blanding av lån og egenkapital. Største eier i Okea, det Bermuda-baserte investeringsfondet Seacrest Capital Group, har inngått en avtale med det thailandske oljeselskapet Bangchak Corporation PCL. De vil sammen finansiere oppkjøpet.

I tillegg utsteder Okea et obligasjonslån på rundt 1,5 milliarder kroner. Siden Okea overtar både inntekter og kostnader på feltandelene de kjøper fra 1. januar i år, vil også inntekter fra disse også være med på å betale kjøpet, opplyser Moe.

Okea har gjort flere store kjøp siden starten i 2015.

På forsiden nå