Boligpriser sank med 1,1 prosent i Trondheim i juni

Boligprisene har gått noe ned siste måned i trønderhovedstaden.

Bildet er tatt ved en annen anledning. 

Saken oppdateres.

Eiendom Norge la onsdag frem tall for boligprisutviklingen i Norge. Disse viser at boligprisene sank med 1,1 prosent i Trondheim i juni, og 1 prosent på landsbasis.

Det var nedgang i prisene i alle norske byer i juni.

LES OGSÅ: Snart kan du ikke selge boligen «som den er» lenger

Nedgang siste år

- Etter en sterk oppgang i boligprisene så langt i år var utviklingen i juni moderat med en nedgang i de nominelle prisene og en flat utvikling i de sesongkorrigerte prisene. Dette er en normal utvikling for måneden å være, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

I mai steg boligprisene med 1,8 prosent i Trondheim. I løpet av de siste tolv månedene har boligprisene i Trondheim gått ned med 0,5 prosent.

Solgte to flere boliger

I starten av juni lå det mellom 900 og 1000 brukte boliger til salgs i Trondheim. Det er det høyeste tallet på mange år. Til tross for dette ble det kun solgt to flere boliger i juni, sammenlignet med juni i fjor.

- Vi har solgt flere brukte boliger i Trondheim i juni 2018 enn juni 2017, som også var en periode med stor omsetning, og opplever boligkjøperne som positive, men rasjonelle. De vet der er mye å velge i, både på bruktbolig og nybygg i Trondheim, og de er bevisst en foretsående renteøkning, og en videreføring av boliglånsforskriften. På tross av dette er omsetningshastigheten god, 30 dager i snitt i Trondheim, og volumet av omsatte boliger er høyt. Det betyr at innbyggerne i Trondheim har et avslappet forhold til utviklingen i det lokale boligmarkedet, noe som også gir grunn til å tro at vi får et velfungerende og rasjonelt boligmarked også fremover. Sideveis prisutvikling utover året er derfor en sannsynlig utvikling, uttaler analysesjef i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, Jan Håvard Valstad, i en kommetar til Adresseavisen.

Til sammenligning tok det i mai 33 dager å selge en bolig i Trondheim.

KOMMENTAR: Morten (32) hater boligmarkedet

Flere boliger ligger lenger

En naturlig følge av det store tilbudet av boliger, er at enkelte boliger trenger flere visninger for å bli solgt.

- Når det er kamp om å få interessentene på visning vil dette påvirke prisene i form av færre bud og ikke så opphetede budrunder. Juni ble mer eller mindre som forventet. Likevel er det solgt så å si akkurat samme antall i Trondheim i juni i år som i fjor, på landsbasis ble det slått ny rekord på antall boliger med 10 538 solgte boliger, noe som er 10 prosent  flere enn i samme måned i fjor. Det hører med at det har vært budrunder og høy aktivitet i juni, men at vi ser at det er avvik mellom oppmøtet på den enkelte boligtype. Eneboliger og sentrumsnære leiligheter har det vært bra besøk på, sier Markedsområdeleder i Trøndelag for DNB Eiendom, Ronnie Andersson, i en uttalselse.

Dreyer spår en svak vekst i boligprisene for landet som helhet.

- Med finansminister Siv Jensen (Frp) sin videreføring av boliglånsforskriften ut 2019, økt boligbygging, betydelig svakere befolkningsvekst og renteøkning til høsten tilsier det en fortsatt moderat utvikling i boligprisene ut 2018, sier han.

LES OGSÅ: Solgte færre nye boliger, men fikk større overskudd

LES OGSÅ: Utsetter bygging av 32 leiligheter etter tregt salg

På forsiden nå