Den danske møbel- og interiørbutikken Hay i Olav Tryggvasons gate er nå nedlagt. I helgen ble gråpapir trukket over rutene, litt over ett år siden dørene ble åpnet.

- Trondheim mottok ikke butikken på den måten vi trodde, sier daglig leder Aksel Bernhard Pedersen, som også er driver møbel- og interiørbutikken Rom til rom i Fjordgata.

Nedleggelsen av butikken har vært ventet en stund, forteller Pedersen. Han kan ikke si noe om hva de tomme lokalene skal brukes til fremover.

- Merkevaren Hay er sterk og tydelig, men den selges også på andre butikker i Midtbyen. Da vi ikke hadde merkevaren alene opplevde vi at mange kunder brukte Hay-butikken som visningsrom, for deretter å kjøpe varene enten på nett eller i andre butikker, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Nok en restaurant i Midtbyen konkurs

Konkurranse om merkevaren

Hay er en av de danske design-gigantene, og merkevaren skal fortsatt selges på Rom til rom. Ifølge Pedersen ønsket de å få frem totalopplevelsen av det populære merket i butikken.

- Det ble lagt ned utrolig mye i oppussingen av lokalet, blant annet byens fineste gulv. Vi prøvde virkelig å tilføre noe til byen. Dessverre holder det ikke at publikum skryter av lokalet når de samtidig bestiller varene med mobilen inne i butikken. Dette er et stort nederlag for meg og oss som familie, men etter å ha felt noen tårer de siste dagene velger vi nå å se fremover, sier Pedersen.

Øker omsetningen på Rom til rom

Den andre butikken hans, Rom til rom i Fjordgata, har hatt en økning i omsetningen.

- Økningen viser at kundene kommer til Midtbyen når de ønsker å kjøpe møbler hos oss. Jeg syns det gir et feil bilde av situasjonen om vi bare skylder på byplanlegging, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen kan man ikke kun skylde på parkering og tilgjengelighet når det går dårlig med handelen i Midtbyen.

- Kan ikke skylde på byplanlegging alene

- Bildet av handelen i Midtbyen er mer nyansert enn at vi kan skylde på en byplanlegger som var uheldig med noen bildekk i Olav Tryggvasons gate, sier Pedersen.

Andre butikkdrivere i Midtbyen har tatt til orde for at flere parkeringsplasser, gateløp under bakken, gratis kollektivtrafikk inn og ut av sentrum, og at å bygge flere boliger i sentrum kan øke handelen. Midtbyens største gårdseier og utleier, Odd Reitan, gir bilbegrensningene og andre restriksjoner skylden for fallende omsetning.

- Man må også ta handelsmønsteret generelt med i betraktning, sier Pedersen.

LES OGSÅ: - Hvis nedgangen fortsetter, kan vi ikke fortsette i Midtbyen

LES OGSÅ: - Noen må si at det går den gærne veien

- Det ble lagt ned utrolig mye i oppussingen av lokalet, blant annet byens fineste gulv. Vi prøvde virkelig å tilføre noe til byen, sier daglig leder av Hay-butikken, Aksel Bernhard Pedersen. Foto: Richard Sagen