- Vi prøver ikke å skape frykt, men heller kontroll og sikkerhet, forteller administrerende direktør i Tail it, Morten Sæthre.

For noen uker siden lanserte seks gutter fra Tail it en tjeneste som lot brukerne følge bussen i sanntid, og se akkurat hvor de befant seg på kartet.

Nå kan man også følge hunden, kofferten din eller kona, såfremt man har en GPS-brikke eller appen på telefonen.

Vi testet GPS-sporingen. Les hvordan det fungerte her: Hjelp, katta er på fisketur

LES MER: Nå kan du se AtB-bussene live på kart

Nå kan du følge med hvor dyrene dine er til enhver tid. Alt hunden eller katten trenger er en GPS på halsbåndet. Alt du trenger er appen Tail it. Foto: Tail it

Hacket av Forbrukerrådet

I 2016 lanserte Tail it klokken Gator, som ga deg muligheten til å se hvor barnet ditt befant seg til enhver tid. Men klokken hadde enkelte feil.

- I august i fjor ble vi hacket av Forbrukerrådet, som en test av sikkerhetssystemene våre. Da fikk vi vite at ingen av produktene vi hadde var sikker. Det måtte vi gjøre noe med.

Produktene de solgte på det tidspunktet var kinesisk, og lite bruksvennlige. Sikkerhetsbristen Forbrukerrådet oppdaget gjorde at de utviklet en helt ny app.

- Hadde det ikke vært for at Forbrukerrådet hacket oss, hadde vi nok ikke vært her vi er i dag. Nå er appen kryptert og sikker, og alle klokkene og GPS-ene som selges skal være umulig å hacke, forteller Sæthre.

I 2016 lanserte de en klokke for barn man kunne ringe og se hvor barnet var. Denne har de nå videreutviklet. Foto: Elise Rønningen

Stalker-tendenser

De forrige klokkene hadde mulighet til å sjekke hvilken rute barnet hadde tatt hjem fra skolen, hvilket hus de hadde vært innom og hvor de hadde stoppet. Dette var et noe av det Forbrukerrådet og Datatilsynet ønsket å endre etter sikkerhetsbristen.

LES OGSÅ: Zedge i verdenstoppen på app-nedlastinger

- Det er greit at du ser posisjonen til barnet, katten eller sykkelen din der og da. Men hvis man kan se ruten barnet tar hjem fra skolen, da er vi inne i et usikkert område, fortsetter Sæthre.

Fra lokalene på Lade valgte de å ringe omkring 3000 kunder, og kartla hvilke funksjoner forbrukerne brukte. Å se hvor barnet hadde gått hjem fra skolen var ikke en av dem.

- Vi fjernet derfor funksjonen fra både klokkene og GPS-ene. Vi ønsker helst ikke et usikkert produkt, og har derfor jobbet døgnet rundt siden i fjor med å videreutvikle dette.

Appen kan også brukes til å følge med hvor andre som har den er. Likevel blir man spurt flere ganger om man er helt sikker på at man ønsker dette. Foto: Elise Rønningen

Hvor er katten min nå?

Tail it har foreløpig utviklet fire forskjellige GPS-produkter, i tillegg til en klokke for barn.

- Vi har stort fokus på brukervennlighet og hvor praktisk produktet er, men også hva som er innmaten. Vi har gjort store endringer i produktene siden de første klokkene kom på markedet, fortsetter Sæthre.

LES OGSÅ: Trønderske gründere lanserer musikk-app i Mexico

Målet deres er å gjøre det enklere for alle å ha kontroll på hvor de ulike eiendelene befinner seg. Mens andre produkter på markedet finner utstyret ved hjelp av Bluetooth, bruker Tail it-produktene mobilnettverk.

- Slik blir det mulig å følge eiendelene fra hvor som helst i verden. Man trenger bare et sim-kort, slik man har i mobilen.

Administrerende direktør Morten Sæthre har permisjon fra jobben som pilot i Norwegian for å videreutvikle Tail it. Foto: Elise Rønningen

Viktige kunder

Nå har de et mål om å omsette for rundt 3,5 millioner kroner på 30 dager. Ved hjelp av nettstedet kickstarter, har de fått inn 700 000 kroner vel halveis i perioden.

- De som handler produktene nå får en rabattert pris, men vil ikke få de før i september. Da vil produktene også være tilgjengelig i butikkene, legger Sæthre til.

LES OGSÅ: - Jeg er redd han er skadet eller stjålet

Nylig skrev de under kontrakt med den nordeuropeiske distributøren til action-kameraet GoPro. De skal være med å levere produktene til ulike elektronikkbutikker i hele Skandinavia og Benelux-landene.

- Dette er den aller viktigste kunden vi har til nå. Antageligvis vil de selge rundt 120–150 000 enheter per år, og vil derfor være den største inntektskilden foreløpig.

Guttene i Tail it har jobbet hver dag, nesten døgnet rundt siden Forbrukerrådet hacket dem i august i fjor. Foto: Tail it

Våpenprodusent i USA interessert

De har også fått oppringninger fra mange andre firma fra flere land verden over. Noen av de mest interessante er store milliardselskap fra Japan, Tyskland og Nederland. Hvilke firma det er snakk om, er ennå hemmelig.

LES OGSÅ: Gründer Pouria Ruhi vil selge ut tomme seter hos konsertsaler i Trondheim

- Dette er kun forespørsler om å teste produktene våre, og derfor ønsker vi ikke å gå ut med navn på bedriftene ennå.

Blant de Sæthre kan nevne er en stor våpenprodusent i USA. På fredag forrige uke skrev de en kontrakt som gir de mulighet til å teste produktet deres. Om det blir videre kontrakt etter prøveperioden er Sæthre ganske sikker på.

- De ønsker GPS i våpnene de selger til blant annet den Amerikanske hæren. Her er det snakk om flere hundre tusen våpen, og kan derfor bli en viktig kunde for oss. De vil teste om produktet funker til deres bruk, før de skriver under en kontrakt, forteller Sæthre.

Mener du at det er uproblematisk for dere å være underleverandør for en våpenprodusent?

- Dette har vi ennå ikke satt oss ned og tenkt over. Men det må da være en fin ting å vite hvor våpnene befinner seg til enhver tid?

Fanget tyv i Danmark

Morten Sæthre selv har bakgrunn som pilot, og tok avspasering fra jobben i Norwegian for å videreutvikle produktet han startet i 2016. Flere av dem som er ansatt i Tail it har bakgrunn fra NTNU.

Hvem har vell ikke savnet en nøkkelring som kan spore opp nøklene? Foto: Tail it

- Vi har stor nytte av NTNU og gründermiljøet der. Ofte har vi møter med inkubatorer, og flere leier lokaler hos oss, fortsetter Sæthre.

LES OGSÅ: - Det er som å få hjem ungen sin

Etter at det Sæthre kaller barnesykdommene de startet med, ble borte, kan de nå jobbe med å skape det mest brukervennlige produktet på markedet.

- Det var faktisk en danske som sendte oss en melding på Facebook. Han hadde kjøpt produktet vårt, noen uker senere ble han ranet i sitt eget hjem.

Blant produktene som ble stjålet var GPS-en han hadde kjøpt fra Tail it.

- Han sendte posisjonen til politiet, og de rykket ut. Der fant de en varebil full av tyvgods fra flere hjem enn bare hans, legger Sæthre til.

Videreutvikler fremdeles

Siden Forbrukerrådet kom inn på banen, har Tail-it jobbet på spreng, for å videreutvikle produktene slik at det skal være mulig å selge et sikkert produkt på markedet.

LES OGSÅ: Kattungene brukes som severdighet i hyttefeltet. Så er det søndag, alle drar hjem og 21 katter står uten mat

- Da vi fjernet stalker-mulighetene på appen, tredoblet vi batteritiden. Nå er det en del finjusteringer for å få produktet til å se og være best mulig, før lanseringen i september, forteller Sæthre.

Tail it har lansert GPS til sykkel, kjæledyr og andre eiendeler. Foto: Elise Rønningen

De skal blant annet legge til ekstra batteri, flytte på hempene og gjøre produktet smalere.

- Det fine med Tail it er at alt er samlet på ett sted, appen kan lastes ned på alle smarttelefoner og man har en større mulighet til å ha kontroll på tingene sine, avslutter Sæthre.