Næringslivstopper satser penger på trøndersk undervannsdrone

Erna Solbergs ektemann og en mangeårig Røkke-medarbeider er blant investorene som har satset penger på trondheimsselskapet Blueye Robotics.

Undervannsdrone: Mons Langaard fra Blueye Robotics med den ene dronen som ble brukt i Kanalen tidligere denne uken.  Foto: Håvard Jensen Haugseth

Saken oppdateres.

Selskapet står bak undervannsdronen Blueye Pioneer, og bisto tidligere denne uken Adresseavisen i jakten på den mystiske lukten i Trondheim.

Flere droner fra selskapet saumfarte sjøbunnen i Kanalen på jakt etter gassbobler, noe som etter hvert ble avvist som en årsak til lukten.

Blueye Robotics ble startet i 2015, og har siden oppstarten hatt et samlet underskudd på 32 millioner kroner, ifølge Finansavisen. Daglig leder og medgründer Erik Dyrkoren sier at all kapital er brukt på å utvikle første generasjon av undervannsdronen:

- Dette er et svært omfangsrikt prosjekt hvor vi ikke bare utvikler det vi selv mener er verdens beste undervannsdrone, men også en rekke tilleggsegenskaper, sier Dyrkoren til avisen.

Stilte med droner: Erik Dyrkorn i Blueye Robotics deltok i Adresseavisens livesending sammen med tv-fotograf Finn Walther og programleder Martin Andersen.  Foto: Håvard Jensen Haugseth

Friske penger

Han forteller at de i vår hentet inn drøyt 50 millioner kroner i ny kapital til selskapet. Blant de nye investorene er Grieg-familien i Bergen og Kværners styreleder Leif Arne Langøy, som i mange år har vært en av Kjell Inge Røkkes mest betrodde medarbeidere.

- Vi er veldig fornøyd med at så sentrale representanter fra havbaserte næringer også investerer i selskapet, sier Dyrkoren til avisen.

Før kapitalinnhentingen var styreleder og medgründer Erik Haugane selskapets nest største eier, med 13,8 prosent av aksjene. Haugane er også administrerende direktør og medgründer i Okea, og var tidligere sjef for oljeselskapet Det norske (nå Aker BP).

Forhåndssalg

En annen av de mindre medeierne er statsminister Ernas Solbergs (H) ektemann Sindre Finnes, som til daglig er fagsjef i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri. Dyrkoren sier at han kom inn med et mindre beløp da selskapet gjennomførte en såkalt crowdfunding i januar 2016.

Ifølge Dyrkoren er utsalgsprisen på dronen på rundt 50 000 kroner. De har åpnet for forhåndsbestillinger på nettidene, og han sier at 600 av den første serien på 1000 droner er solgt.

En annen av medgründerne i selskapet er Christine Spiten, som tidligere i år kom med på det amerikanske tidsskriftet Forbes' liste over de 30 mest innflytelsesrike teknologene i Europa under 30 år.

På forsiden nå