Nytt, trygt mobilbatteri på trappene

Snart kan du lade mobilen trygt om natta. Institutt for energiteknikk (IFE) har forsket fram en ny type batterier som reduserer brannfaren til en brøkdel.

Mange lader mobilen sin om natta. Det er ikke uten risiko.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Et gjennombrudd, mener forskerne bak det nye Litium-ion-batteriet.

Dagens generasjon med Lituim-ion-batterier finnes over alt, men det skjer ulykker med til dels dramatiske følger.

– Vi bruker dem i biler og mobiltelefoner, alle mulige typer verktøy, har dem i lomma, på håndleddet og på nattbordet. Det er derfor viktig å lage batterier med stadig økende kapasitet, men det er også viktig å gjøre batteriene sikrere, sier seniorforsker ved IFE, Magnus H. Sørby.

LES OGSÅ: Dårlig batteri? Slik sjekker du kapasiteten på Iphone-batteriet ditt

Brannfarlig

Den største sikkerhetsrisikoen i dagens batterier er den såkalte elektrolytten, en svært brennbar væske som leder Li-ioner mellom elektrodene inni batteriet.

Det er på grunn av brannfaren i elektrolytten at man blir advart mot å lade mobilen om natta. Brann i elektrolytten har også ført til at Boeings Dreamlinere er satt på bakken, mens Samsung ble tvunget til å tilbakekalle mer enn én million Note 7-telefoner.

Det har vært gjort mange forsøk internasjonalt på å bytte ut den flytende elektrolytten med et stoff som ikke er brennbart. Men så langt har dette gitt dårligere ledeevne og dermed mindre effekt i batteriene.

LES OGSÅ: Sju tips til å ta vare på batteriet ditt

Vekker oppsikt

Det er blant annet denne gåten IFE-forskerne nå tror de har løst.

– Vi har utviklet et nytt fast materiale som leder Litium-ioner nesten like godt som flytende elektrolytter, sier avdelingsleder Bjørn Christian Hauback ved IFE.

– I tillegg ser materialet ut til å opptre stabilt og helt sikkert sammen med elektrodene i batteriet. Denne kombinasjonen er det ingen andre som tidligere har kunnet dokumentere, sier han.

Ifølge IFE har gjennombruddet allerede vakt oppsikt, blant annet hos miljøer som er tett på store bilprodusenter i både Europa og Asia.

På forsiden nå