Krohn Traaseth slutter som administrerende direktør i Innovasjon Norge

Etter fem stormfulle år i Innovasjon Norge sier Anita Krohn Traaseth takk for seg som administrerende direktør. Styrelederen er overrasket.

– Jeg har hatt et knallsterkt mannskap i Innovasjon Norge, og sammen har vi klart å levere viktige resultater for et næringsliv i omstilling, sier Anita Krohn Traaseth.   Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

– Tiden er inne for å overlate roret til andre. Fem år har vært min uttalte anbefaling for perioden en toppleder med store endringsoppgaver bør sitte i samme stilling, og det står jeg ved, sier Krohn Traaseth (46).

– Jeg har hatt et knallsterkt mannskap i Innovasjon Norge, og sammen har vi klart å levere viktige resultater for et næringsliv i omstilling. Jeg har blitt oppriktig glad i samfunnsoppdragene våre og ikke minst i kollegene mine som har et utrettelig engasjement for oppgavene våre, legger hun til.

Krohn Traaseth orienterte styreleder Gunnar Bovim om sin beslutning torsdag kveld. Ifølge Kampanje skal Krohn Traaseth nå begynne i ny jobb i et vekstselskap.

– Overraskende

– Det var en trist og overraskende beskjed. Jeg hadde håpet å få beholde Anita en stund til. Samtidig har jeg full respekt for hennes valg. Innovasjon Norge har gjennomgått en omfattende og imponerende restrukturering under Anitas ledelse, og det arbeidet skal vi sørge for at videreutvikles fremover, sier han.

Bovim viser til at selskapet i fjor leverte tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk næringsliv, en økning på 24 prosent fra 2014. I samme periode reduserte selskapet driftskostnadene med 6 prosent.

– De to siste årene er Innovasjon Norge også kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiver, sier styrelederen.

Også tillitsvalgt Liv Jorunn Kristiansen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Innovasjon Norge er overrasket over avgangen.

– Vi har hatt et godt samarbeid og jeg synes det er trist at hun slutter. Hun vært en topp leder, veldig nedpå og lett å forholde seg til, sier Kristiansen til Kampanje.

Takker Traaseth

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takker Traaseth, og sier at hun har vært en tydelig og synlig leder.

– Under hennes ledelse har Innovasjon Norge utviklet seg til en moderne organisasjon med høy anseelse i norsk næringsliv. Spesielt vil jeg fremheve hvordan hun i hele sin periode har tatt oppgaven med omstilling i næringslivet på alvor. Hun har sett næringslivets behov og tenkt godt på hvordan Innovasjon Norge skal bidra til omstilling, sier Isaksen i en pressemelding.

Kritikk

Anita Krohn Traaseth ble hentet inn som et friskt pust til Innovasjon Norge i 2014, men senere har det blitt stormfullt i kastene rundt henne. I 2016 fikk hun en skriftlig advarsel fra styret, som kritiserte henne for blant annet mangelfull rolleforståelse, manglende evne til å ta kritikk og problematiske utspill i offentligheten.

Tidligere i år ønsket daværende styreleder Per Otto Dyb å sette Krohn Traaseths stilling på styrets dagsorden, men fikk ikke støtte. Saken endte med at Dyb trakk seg som styreleder.

I høst startet revisorfirmaet Deloitte en gransking av ansettelsespraksisen i Innovasjon Norge etter at Krohn Traaseth ble sjef, da det ble kjent at én av tre ansettelser har skjedd internt uten utlysninger. Ballen begynte å rulle da milliardærarvingen Katharina Andresen fikk et engasjement uten at stillingen var lyst ut, noe som førte til en rekke kritiske spørsmål.

I forrige uke konkluderte Deloitte med at ansettelsen av Andresen var i tråd med lover og regler.

– Etter vår vurdering er rekrutteringsprosessen av Andresen utført i samsvar med Innovasjon Norges praksis for tilsvarende stillinger, samt egne regler og retningslinjer, herunder de etiske retningslinjene, skrev revisorfirmaet i sin rapport.

De fant heller ikke noe som tydet på at ansettelser skjer på bakgrunn av bekjentskap eller vennskap.

På forsiden nå