Trondheim hadde landets svakeste boligmarked i 2018

Prisene på brukte boliger gikk ned med to prosent i Trondheim i desember.

Trondheim hadde svakest boligprisutviklingen av de norske storbyene i fjor.  Foto: Glen Musk

Saken oppdateres.

Dette betyr at boligprisutviklingen i Trondheim i 2018 endte med en nedgang på 0,8 prosent, som er svakest av de norske byene, ifølge statistikk fra Eiendom Norge.

- Trondheim har en negativ prisutvikling i 2018 for første gang siden 2008. Byen går inn i 2019 med mange boliger til salgs, og vi forventer en fortsatt moderat prisutvikling, sier administrerende direktør i Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding fredag formiddag.

- Til tross for en svakere prisutvikling så har aktiviteten vært høy, og det er solgt rekordmange boliger, sier han.

- Fungerer godt

I november falt boligprisene i Trondheim med 2,1 prosent.

Analysesjef Jan Håvard Valstad i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge mener likevel at markedet i Trondheim fungerer godt.

- Det er mange boliger for salg og mye å velge i for kjøperne, mens det tar lengre tid for selger før boligene blir solgt. Men med en fornuftig prising blir boligene solgt. Det er faktisk omsatt fire prosent flere brukte boliger i Trondheim i 2018 enn i 2017, skriver Valstad i en e-post.

Mye til salgs

På landsbasis gikk prisene opp med 2,8 prosent i 2018, og Oslo hadde kraftigst prisvekst med en oppgang på 6,3 prosent gjennom året.

- Gjennom hele 2018 har det vært mange bruktboliger til salgs. Vi venter at dette vil vedvare i 2019 i takt med at det også vil komme mange ferdigstilte nybygde boliger i markedet på grunn av den store boligbyggingen de siste årene, sier Dreyer.

Han sier at dette i kombinasjon med varslede renteøkninger fra Norges Bank gjør at de forventer en moderat prisutvikling i 2019.

På landsbasis gikk prisene ned med 0,2 prosent i desember, men ettersom prisene normalt går ned i årets siste måned, var den såkalte sesongjusterte veksten på 0,7 prosent.

Den største veksten hadde Fredrikstad, Sarpsborg og Tønsberg med en oppgang på 1,4 prosent, mens Ålesund, Bodø og Stavanger hadde en like stor nedgang som Trondheim på to prosent.


På forsiden nå