Han er verdens rikeste person under 30 år

Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe (25) topper Forbes' årlige liste over verdens unge dollarmilliardærer.

Gustav Magnar Witzøe fikk i ung alder overført de fleste av familiens aksjer i det børsnoterte oppdrettsselskapet Salmar på Frøya, men faren Gustav Witzøe kontrollerer fortsatt familieformuen.  Foto: Leikny Havik Skjærseth

Saken oppdateres.

Verdes yngste dollarmilliardær er Kylie Jenner, ifølge Forbes 2019-liste over verdens rikeste mennesker under 30 år. På toppen av rangeringen troner imidlertid en fire år eldre frøyværing, Gustav Magnar Witzøe.

Ifølge Forbes' beregninger har Witzøe jr. en formue på tre milliarder dollar, eller vel 27 milliarder kroner. Kylie Jenner på 21 år regnes som den yngste  dollarmilliardæren i verden med én milliard dollar i formue.

Les også: Dette er de 100 rikeste i Trøndelag

Arv versus selvtjente penger

Men mens Jenners formue regnes som «self made» i Forbes, er Witzøes formue direkte knyttet til eierskapet i lakseopdrettsselskapet Salmar som hans far, Gustav Witzøe gründet. Jenner har hovedsakelig skapt sin formue på eget kosmetikkmerke.

Foran Jenner, men lavere ranket enn Witzøe, finner vi to andre norske unge voksne: Søstrene Alexandra (22) og Katharina Andresen (23) begge med en beregnet formue på 1,4 milliarder dollar, ifølge Forbes. De to eier investeringsselskapet Ferd AS som de arvet av faren Johan H. Andresen jr.

Ikke likningsformue

Den skattbare formuen til Gustav Magnar Witzøe er ikke i samme klasse som formuen Forbes har regnet seg frem til ut fra 25-åringens eierskap i Salmar. I 2016 var han Norges rikeste - uansett alder - med en likningsformue på 11,1 milliarder kroner. Som Adresseavisen skrev i september 2018, ble Salmar-arvingens ligningsformue redusert til drøyt 1,1 milliard i 2017, noe som skyldes en omorganisering av familiens selskaper.

Les også: Disse tjente mest i Trøndelag

Rema-Reitan rikest i Norge

Ifølge Forbes er det nå Rema-gründer Odd Reitan (67) som er Norges rikeste med en formue på 6,1 milliarder dollar (drøyt 55 milliarder kroner). Det gir han 267.-plass på Forbs liste over verdens rikeste, ifølge E24.

Reitans skattbare formue i henhold til skattelistene i Norge, var i 2017 på 6,2 milliarder kroner.

Har over en billion kroner

Verdens rikeste mann, ifølge Forbes, er Amazon-gründer Jeff Bezos med svimlende 131 milliarder dollar, som er et så høyt tall at vi kommer over en norsk billion: 1,184 billioner kroner, eller 1 184 milliarder kroner. En formue som mer en nok forklarer hvorfor Bezos annonserte skilsmisse fra kona MacKenzie Bezos, får mer oppmerksomhet enn de fleste andre eksteskapsbrudd.

Verdens rikeste mann, Jeff Bezos, og kona MacKenzie Bezos skal skilles.  Foto: NTB Scanpix

Og Trump...

President Donald Trumps formue er av Forbes anslått til 3,1 milliarder dollar, uendret fra i fjor. Trump rykker likevel opp 51 plasser på oversikten, fra 766. plass til 715. plass. 994 på fjorårets liste har fått sin anslåtte formue redusert og falt nedover på listen, skriver NTB.

Trump er ikke den rikeste folkevalgte politikeren i USA. Den tittelen går til J.B. Pritzker, en demokrat som overtok som guvernør i Illinois i januar. Pritzker er hotellkjeden Hyatts arving og har en anslått formue på 3,2 milliarder dollar.

På forsiden nå