Bevegelse i SAS-streiken – men ikke nær en løsning

Ifølge riksmekleren er det onsdag kveld bevegelse mellom SAS og pilotene, men de er ikke nær en løsning. Partene møttes til mekling etter seks dager med streik.

Mange SAS-fly har stått parkert på Gardermoen under streiken.   Foto: NTB Scanpix

Saken oppdateres.

– Det gjenstår mye, vi er ikke nær nok en løsning nå. Det er bevegelse blant partene, men det er fortsatt en betydelig avstand, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland onsdag.

Ved 21-tiden er han ikke spesielt optimistisk.

– Det har ikke vært spesielt mye fremdrift i kveld, dessverre, sier riksmekleren.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ser mulig løsning

Han sier det har vært betydelig bevegelse på enkelte punkter, men på andre punkter har det vært lite bevegelse. På spørsmål om hvor lang tid han tror dette vil ta, sier Ruland:

– Meklingen kan ta lang tid, men det kan også være over veldig fort.

Han sier videre at han håper å finne en løsning, og at det er mulig om partene ønsker det.

280 kanselleringer

Flyselskapet har innstilt 280 flygninger fram til klokka 14 torsdag, men etter dette håper de at en mulig løsning på den seks dager lange streiken kan få flyene på vingene så raskt som mulig. Onsdag er 504 flygninger innstilt.

Konflikten om pilotenes arbeidstid, turnus og lønn har så langt rammet 326.917 passasjerer.

Taust før forhandlingene

Partene har sittet i samtaler i over ti timer siden forhandlingene startet klokken 11 onsdag formiddag.

– Vi håper på det beste, sa informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB før partene gikk inn til mekling.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS før meklingen i SAS-streiken hos Riksmekleren.   Foto: Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Ifølge Ruland er det de samme temaene som ble brakt inn i meklingen sist, som diskuteres onsdag.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sa Ruland før meklingen startet.

– Konstruktiv fase

Da NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til mekling før helgen, endte det med brudd, noe som førte til den omfattende pilotstreiken som fortsatt pågår.

Totalt er 3.306 avganger innstilt som følge av streiken, som omfatter piloter både i Norge, Sverige og Danmark.

– Vi ser positivt på at vi nå er over i en konstruktiv fase ved at Riksmekleren har funnet grunnlag for å gå i gang med en mekling igjen. Vi håper på et godt utfall som gjør at vi snarest mulig får flyene på vingene igjen, sier Johansen i SAS.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meklingen.

Steile fronter

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn har stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.

– De skyhøye kravene er helt uforenelig med videre satsing for SAS sin del for at vi skal være konkurransedyktige, har SAS hevdet.

Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av streiken. Likevel har pilotene høstet støtte fra kollegaer både på bakken og i kabinen.

Pilotene har støtte i befolkningen

To av tre nordmenn sier de støtter SAS-pilotenes krav. Det kommer fram i en spørreundersøkelse InFact har gjort for Parat.

Hele 65 prosent sier de støtter kravet om mer forutsigbar arbeidstid. 58 prosent av befolkningen sier også at de støtter kravet om å over tid komme opp på samme lønnsnivå som ansatte i sammenlignbare flyselskaper.

Parat-leder Vegard Einan sier tallene er gledelige og håper partene klarer å finne en løsning som gir bedre forutsigbarhet.

– Vi registrerer også stor støtte i kravet om at det ikke skal være mulig å pålegge arbeid sju helger på rad. Tallene viser at over 76 prosent av befolkningen viser sympati med et slikt krav, sier Einan til NTB.

På forsiden nå