Norges Bank holder styringsrenta uendret

Norges Banks hovedstyre holder styringsrenten uendret på 1,5 prosent. Danske Bank tror på renteøkning til sommeren neste år.

Sentralbanksjef Øystein Olsen.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Hovedstyrets beslutning om å holde renten uendret på 1,5 prosent var enstemmig og i tråd med forventningene. Norges Bank antyder at renten vil ligge på noenlunde samme nivå i tiden fremover.

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Dette var det åttende og siste rentemøtet i 2019.

Høyere prisvekst

I september i fjor ble styringsrenten hevet for første gang siden 2011. I 2019 har renten blitt hevet tre ganger – fra 0,75 til 1,5 prosent. På det forrige rentemøtet i oktober holdt Norges Bank renten uendret.

LES OGSÅ: Norges Bank hevet renta i september

Den svake kronen tilsier isolert sett en høyere rentebane, men den moderate oppgangen i norsk økonomi tilsier samtidig en lavere rentebane, ifølge Olsen. Rentebanen er sentralbankens prognose for renteutviklingen de neste tre årene.

Svekkelsen av kronen vil trolig føre til noe høyere prisvekst. Samtidig vil lønnsveksten holde seg moderat fremover. Inflasjonen vil holde seg nær målet på 2 prosents økning i konsumprisene dersom renten holder seg på dagens nivå, ifølge Norges Bank.

Danske Bank tror på renteøkning neste år

Norges Eiendomsmeglerforbund tror det er mer sannsynlig med en rentesenkning enn en renteøkning neste år. Men økonomer i Nordea og Danske Bank tror det blir en økning, skriver E24. Ifølge dem er det 40 prosents sannsynlighet for en renteøkning i 2020. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank venter en renteøkning i juni neste år.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier torsdagens rentebeslutning betyr at husholdningene får en stabil økonomi i 2020.

– Det er svært lav sannsynlighet for at styringsrenten heves i 2020, om noe er det en viss mulighet for rentesenkning, sier Geving i en pressemelding.

Hevet i Sverige

Torsdag hevet Sveriges Riksbank renta fra minus 0,25 prosent til 0. Det er første gang på nesten fem år at renta ikke er i minus i Sverige.

Rentehevingen var varslet på forhånd. I en pressemelding skriver riksbanken at prognosen for styringsrenta framover blir liggende uendret.

Renta heves tross fallende vekst og økende arbeidsløshet. Riksbanken mener imidlertid at inflasjonen ligger nære nok målet om 2 prosent.

To av seks styremedlemmer støttet ikke rentehevingen.

Renta har vært i minus siden februar 2015.

DEBATT: Banksjefen forklarer hvorfor julegavene blir dyrere

På forsiden nå