Vil du ha penger før påske, må du huske en viktig frist fredag

Korona-permitterte kan få forskudd på dagpenger, men det haster hvis du skal få penger inn på konto før påske.

Koronastengt: Treningssentre, optikere og frisører ble pålagt å stenge for å begrense smitten, mens mange andre virksomheter ble nødt til å lukke dørene «da Norge ble stengt» for tre uke siden.   Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Nav har innsett at det tar tid når etaten må skru på IT-systemer for å håndtere koronakrisen. Derfor har arbeids- og velferdsetaten etablert en ordning som gjør det mulig for permitterte å få forskudd på dagpenger. Men permitterte må be om det for å få forskuddsbetaling.

LES OGSÅ: Dette kan du gjøre og ikke gjøre i påsken

Fristen er fredag

Fredag 3. april er siste frist for å søke om forskudd, hvis pengene skal komme inn på konto før påske. Hvis folk søker fredag, skal pengene komme inn på konto senest onsdag 8. april, det vil si dagen før skjærtorsdag.

LES OGSÅ: Fem trønderske kommuner er særlig sårbare for å bli rammet av økonomisk nedtur

Forskudd

Forskuddsbetalingen vil være litt i underkant av det Nav tror du vil få i dagpenger, heter det i en pressemelding fra etaten. Nav forskutterer for en måned, beløpet vil være cirka 60 prosent av tidligere lønn opp til 6G (cirka 600 000 kroner). Nav opplyser at de vil holde tilbake 25 prosent av forskuddsbeløpet som permitterte får utbetalt til forskuddstrekk for skatt. Ifølge Stortingets vedtak vil permitterte få 100 prosent av lønn, i inntil 20 dager.

Forskuddet vil bli avregnet mot det endelige vedtaket om dagpenger, når det foreligger.

Jobben forsvant: Over tre hundre tusen nordmenn er blitt permittert fra sine jobber som en konsekvens av forsøket på å kvele spredningen av koronaviruset. Bildet er fra en stengt optikerforretning på et kjøpesenter i Midtbyen i Trondheim.   Foto: Morten Antonsen

Noen får forskudd allerede fredag

Permitterte som søkte senest tirsdag 31. mars, vil få forskuddet inn på konto fredag 3. april. Alle som søker senest fredag 3. april vil få sin utbetaling, innen onsdag 8. april.

LES OGSÅ: Ordfører vil ikke ha studenter hjem til påske

Bente Wigum, regiondirektør i Nav Trøndelag.  Foto: Mariann Dybdahl

– Vil du ha forskudd, må du oppfylle følgende kriterier: Ha søkt om dagpenger, fylle grunnleggende krav for rett til dagpenger og søke om forskudd, sier Bente Wigum, leder for Nav Trøndelag.

30. mars hadde nesten 25 000 arbeidstagere i Trøndelag søkt om dagpenger. Om lag 22 500 av disse var blitt permittert, de øvrige oppsagt.

På forsiden nå