– Jeg er forundret over at NHO velger å gamble med medlemsbedriftene sine på et prinsipp de allerede har landet med Transportarbeiderforbundet, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor.

Lørdag gikk 205 HK-medlemmer i til sammen 48 butikker ut i streik etter at meklingen med NHO strandet. Onsdag og torsdag tas ytterligere 61 personer i sju virksomheter ut i streik.

Åtte Midt-Norge-butikker

Blant dem som ble tatt ut fra sist lørdag var Drivstua gartneri i Trondheim, Bakeriet G Johnsen i Stjørdal, Vikans Blomster i Stjørdal, Johansen Bakeri i Nordmørsvegen på Sunndalsøra, Johansen Bakeri i Amfi på Sunndalsøra og Johansen Bakeri/Conditoriet i Surnadal.

LES PÅ ADRESSA PLUSS: Streiker for første gang

Bedriftene som blir omfattet i andre streikeuttak i Midt-Norge er Bygger'n på Lade og Heimdal i Trondheim, samt E A Smith-Bygg i Steinkjer. Ansatte ved disse bedriftene tas ut i streik fra mandag.

Vil ha likebehandling

Sundnes sier det eneste HK krever er den samme garantien som gutta fikk.

– Vi vil altså ha det samme lønnsløftet for kvinner som for menn innen handelen.

– Det er som å si til damene; Vi trenger arbeidskraften deres, men lønnsutviklingen, den får dere ikke. Litt av et signal å sende i 2014, sier HK-lederen.

Transportarbeiderforbundet fikk en garanti om at lønningene blir løftet gradvis over flere år, av hensyn til bedriftene og deres behov for å tilpasse seg. HK sier de ikke har ikke krevd noe annet enn den samme opptrappingen for deres kvinnerike medlemsgrupper.

Ingen av bedriftene som tas ut i streik onsdag og torsdag, er medlemmer i Virke, Samfo eller NHO, men tas ut fordi hovedavtalen krever det. Det skal nemlig ikke lønne seg for bedrifter å være uorganisert, ifølge Handel og Kontor.