- Rekkehusets og eneboligens tid er forbi

Venstres Trond Åm mener politikere og utbyggere må tenke nytt når det nå skal bygges en ny, barnevennlig bydel på Leangen.

Hvordan bydelen som skal bygges der travbanen ligger i dag er ennå ikke avgjort.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

– Hvorfor synes barnefamilier i København og Paris det er greit å bo i leilighet, mens barnefamilier i Trondheim helst skal bo i rekkehus eller enebolig?

Det er Venstres bystyrerepresentant Trond Åm som stiller spørsmålet, etter at det torsdag kveld ble kjent at Ivar Koteng sammen med Jenssen Invest og Sparebanken 1 SMN kjøper Leangen travbane.

LES OGSÅ: Koteng kjøper travbanen for 600 millioner kroner

Målet er å bygge en ny bydel som skal være attraktiv for barnefamilier.

Vil ha urbant Leangen

Men da kan man ikke bare bygge leiligheter, for barnefamilier vil ikke bo i leiligheter, hevdet Koteng og signaliserte at deler av området kunne få småbebyggelse med for eksempel rekkehus.

Det er en utbredt holdning som må utfordres, mener Åm.

– Rekkehusets og eneboligens tid er forbi, spissformulerer Venstre-politikeren og utfordrer både utbyggere og politikere til å tenke helt nytt før spaden settes i jorda på Leangen om noen år.

Selv tar Åm til orde for at travbane-tomta bygges ut med et urban preg bestående av hele kvartaler med tilhørende bakgårder. Han viser til at han selv bor i en slik bygård sammen med barn.

Bygge høyere

– Det var slik man bygget by i Trondheim før, og det er sånn det bygges by andre steder, sier Åm og viser til at lukkede bakgårder er gode boltre- og lekeplasser for barn.

– Der kan holde på med sitt i trygge omgivelser mens far lager middag i tredje etasje. Det er ikke sånn at man må ha hage og villaområder for at barnefamilier skal trives. Men i Trondheim har det blitt sånn fordi det er den eneste boformen vi har tilbudt denne gruppen i 100 år, sier Åm og legger til.

– For å komme utbyggerne i møte bør vi politikere la dem få bygge noe høyere. Bygårder på seks etasjer kan være veldig fint om det gjøres på en riktig og helhetlig måte.

Venstres Trond Åm vil ha en urbant område på Leangen. 
        
            (Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN)

Venstres Trond Åm vil ha en urbant område på Leangen.  Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

På forsiden nå