Ikke lenger milliardærer

Odd Reitan og sønnene får sin ligningsformue kraftig redusert.

Sammen med sønnene Magnus (t.v.) og Ole Robert inviterte Odd Reitan trønderske næringslivslederne til høstfest på Lade Gaard denne uken. Ligningsformuen deres ble kraftig redusert i fjor, noe som skyldes omorganisering av eierskapet til familiebedriften Reitangruppen. 

Saken oppdateres.

I 2012 hadde de tre eierne av Reitangruppen en samlet ligningsformue på drøyt 3,6 milliarder kroner, fordelt på Odd Reitan (1439 mill.), Ole Robert Reitan (1026 mill.) og Magnus Reitan (1194 mill.).

Ligningstallene for 2013 viser at deres samlede ligningsformue er kraftig redusert til rundt 695 millioner kroner. Men ifølge Reitangruppens finansdirektør Kristin S. Genton skyldes ikke det en reell nedgang i formuene. Årsaken er at eierskapet i Reitangruppen i fjor ble omorganisert.

Se hvem som er rikest i din kommune med adressa.nos skattesøk.

LES OGSÅ: Dette er Norges rikeste personer

LES OGSÅ: Witzøe er rikeste trønder

LES OGSÅ: Disse tjente mest i Trøndelag

Private eierselskaper

Tidligere eide de hver sin tredjedel av selskapet direkte, men i fjor opprettet de hvert sitt private holdingselskap som de eier Reitangruppen gjennom.

– Hensikten er å skape enklest mulig struktur for aksjonærene. Når de eier aksjene gjennom et selskap, kan de på sikt gjøre individuelle disposisjoner, for eksempel andre investeringer, sier Genton til adressa.no.


NavnBeskrivelseinntektformueskatt
1Odd ReitanTrondheim3 852 490464 971 3216 554 838
2Ole Robert ReitanOslo325 17462 756 4301 329 775
3Magnus ReitanNesøya9 393 125166 677 5055 029 322

Nystiftede selskaper

Årsaken til at ligningsformuene synker kraftig skyldes skattereglene, og er et engangstilfelle, ifølge Genton. For 2013 er det kapitalen i de nyopprettede selskapene som legges til grunn i ligningen, og hun forventer at skattetallene for 2014 igjen vil gi dem en samlet formue på rundt fire milliarder kroner.

Eierskapet er ellers uforandret, sier hun. De tre private eierselskapene, Odd Reitan Private Holding, Oro Investor Holding og Mr Holding, eier hver sin tredel av selskapet, og de eies i helhet av henholdsvis Rema-gründeren og de to sønnene.

At ligningsformuene reduseres fører også til at de i fjor betalte betydelig mindre i formuesskatt enn året før, men Genton sier at de og selskapene til sammen betaler like mye skatt som tidligere.

– Eierne og selskapene betalte til sammen over 500 millioner kroner i skatt, på grunn av økt verdiskapning i virksomhetene. Eierne er veldig stolte over at man har god verdiskapning og de er stolte over å være norske skatteytere, sier hun.

Rikere enn noensinne

At Reitan-familiens ligningsformue reduseres er et paradoks, siden familien aldri reelt sett har vært rikere, ifølge magasinet Kapital. I deres årlige oversikt over Norges rikeste tillegges Odd Reitan hele formuen som de verdsetter til 31 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Odd Reitan er den rikeste nordmannen i Norge

Det gjør ham til den rikeste norske statsborgeren, siden skipsreder John Fredriksen (102 mrd.) har kypriotisk pass.

– Vi gjør ikke slike verdiberegninger, sier Genton.

– Det viktigste er at vi har en solid virksomhet, og at vi gjør investeringer som er lønnsomme på sikt og skaper og bevarer arbeidsplasser, sier hun.

På forsiden nå