Tirsdag åpnet den første skiftesamlingen i konkursboet etter Bolkesjø-hotellene i Aust-Telemark tingrett. I følge Telemarksavisa viser regnskapstall fra 2013 at Danske Bank i Trondheim taper minst 97 millioner kroner.

Kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen, tilbakeviser tallene.

– Vi ønsker ikke å gå i detaljer rundt dette, men vårt tap er lavere enn det som blir gjengitt her og det skriver seg langt tilbake i tid. Vi har ingen tap i bedriftsmarkedsporteføljen dette året, sier Arnesen.

- På tide å avslutte

– Konkursen skyldes at det ikke var mulig å holde hotellene åpne lenger og få til en tilstrekkelig inntjening. Det skyldes ifølge tidligere direktør Lars Søreide at da Norges hovedflyplass ble flyttet til Gardermoen flyttet alt av konferanser også dit, opplyste bobestyrer Øystein Malmgren til tingretten i følge Telemarksavisa.

Det er selskapene Bolkesjø Eiendom AS, Hotelldrift ANS, Bolkesjøhotellene AS og Gran hotell Telemark AS som ble begjært konkurs. Det tradisjonsrike hotellet har en historie helt tilbake til 1881, og hadde før det vært drevet som skysstasjon siden 1624. Danske Bank har vært med på finansieringssiden siden 1997.

– Det er ikke lenger midler å drive for. Den Danske bank er ikke innstilt på å holde det store hotellet varmt nok en vinter. Det er det store hotellet som suger penger. Det er ikke midler å drive for og banken vil ikke bruke penger. Det er på tide å avslutte. Oppbudsbegjæringen er foretatt i full forståelse med banken, fortalte tidligere hotelldirektør Lars Søreide til Varden.no i slutten av september da oppbudsbegjeringen ble innlevert.

Vanskelig marked

Bolkesjø hotell har 176 gjesterom, 330 senger og fem suiter og har stått tomt siden august 2010. Et forslag om å drive transittmottak for flyktninger møtte stor motstand i lokalbefolkningen. Tidligere Gran Hotell, som ligger like ved, leies ut til et privat rusomsorgsselskap.

Alt av innbo og løsøre skal selges, og banken kan også få noe av pengene tilbake dersom hotellene Bolkesjø og Gran leies ut eller selges. Men oppgaven er krevende. Medeier Notodden Utvikling AS (Nuas) skal i følge ta.no ha jobbet for å inn andre kjøpere eller leitakere i fem år uten å lykkes.

– Man hadde vel håpet i det lengste at man skulle finne en løsning som var bedre enn en konkurs. Enten å få solgt eller overdratt eiendommene, men det innså man etter hvert har vært umulig, fortalte bobestyreren til telen.no.

Uklart rundt driftsbygningen

– Hvilke verdier er det i boet, og hva forventer Danske bank å få tilbake?

– Det har vi ingen kommentar til, sier Stian Arnesen.

Hva skjer med bygningsmassen? Blir det nye forsøk på utleie eller salg, eller riving?

– Det er todelt, Gran hotell er utleid og har vært det siden 2011. Det står ved lag og blir ikke påvirket. Det er også noen eneboliger på tomta, noen er utleid og noen står tomme. De vil bli forsøkt solgt eller leid ut. Når det gjelder den store driftsbygningen, Bolkesjø hotell, vil vi ta en vurdering. Det er foreløpig ikke bestemt hva som skal skje, sier Arnesen.