Stanser pengene til Hysnes helsefort

– Dette har vært et svært kostbart og tidkrevende prosjekt, sier helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie sier at kostnadsnivået per pasient er for høyt. 

Saken oppdateres.

Regjeringen opplyser til adressa.no at de har bestemt seg for å stanse finansieringen av rehabiliteringssenteret Hysnes helsefort i Hasselvika i Rissa fra 2016.

Ifølge helseminister Bent Høie (H) er kostnadsnivået per pasient så høyt at det ikke kan gjøres til et permanent tilbud.

– Dette har vært et svært kostbart og tidkrevende prosjekt, der man har brukt 227 mill kr på et rehabiliteringstilbud som har gitt færre behandlingsplasser enn annen bruk av pengene, sier Høie.

– Alternativt tilbud

Ifølge statsråden ønsker regjeringen å styrke rehabiliteringstilbudet i norsk helsetjeneste, og han sier at midlene som har gått til Hysnes vil gå tilbake til pengepotten for Raskere tilbake-ordningen som fordeles til helseregionene.

– Helse Midt-Norge har avtaler med private rehabiliteringsinstitusjoner som sikrer at pasientgruppene aktuelle for tilbudet ved Hysnes er sikret et alternativt tilbud når aktiviteten ved Hysnes Helsefort utløper, sier Høie.

Hysnesprosjektet var i utgangspunktet et femårig prosjekt med varighet ut 2014, men det har blitt videreført ut 2015. Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 arbeidet med å få sykmeldte tilbake i arbeid gjennom såkalt arbeidsrettet rehabilitering.

LES OGSÅ: Helse Midt skeptisk til Hysnes

Høie sier at det i utgangspunktet var et forskningsprosjekt, og at de vil sørge for at det ferdigstilles.

LES OGSÅ: Støre med gladmelding til Hysnes helsefort

– Kostnadsnivået per pasient er så høyt at det ikke kan forsvares å gjøre om dette til et permanent tilbud fra 2016. For å gi Rissa kommune muligheten til å finne en alternativ bruk av lokalene, var det viktig å ta denne beslutningen så tidlig som nå. Det gir kommunen god tid til å omstille seg, sier han.

– Gir ikke opp

Rissa-ordfører Ove Vollan (H) sier at avgjørelsen kom svært overraskende på kommunen.

– Vi har jobbet tett med forskningsmiljøet på Hysnes, og har blitt veldig glad i de som jobber der. Vi er svært stolt av det arbeidet de gjør, og at vi har et så kompetent miljø i kommunen, sier Vollan til adressa.no.

Han sier samtidig at de ikke gir opp arbeidet med å få til permanent aktivitet ved Hysnes.

– Det er viktig at vi nå setter oss ned og legger en plan for det videre arbeidet på Hysnes. Det er bygget opp et kompetansemiljø som vi ser på som svært verdifullt. Det beste er om vi klarer å bygge videre på det vi allerede har, ved å endre på deler av det, se på andre finansieringsmuligheter og organisering, sier Vollan.

Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 arbeidet med å få sykmeldte tilbake i arbeid. 

Hysnes helsefort har siden åpningen i 2010 arbeidet med å få sykmeldte tilbake i arbeid. 

På forsiden nå