Legger 110 millioner på bordet til nytt «ølsenter»

- Har sikret ølproduksjon ved EC Dahls i overskuelig fremtid, sier Ringnes.

120 ansatte mister fortsatt jobben ved EC Dahls bryggeri, men eierne Ringnes og Carlsberg investerer nå i nytt ølsenter og bryggeri, ifølge kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.  Foto: ADRESSEAVISEN/PRESSEBILDE

Saken oppdateres.

Det Ringnes-eide EC Dahls-bryggeriet på Lademoen har i flere år vært ridd av nedskjæringer og oppsigelser.

Brusproduksjonen er flyttet til Gjelleråsen utenfor Oslo. Fra neste år gjelder dette også julebrusen. Det er også klart at at produksjon av alt annet øl enn Dahls forsvinner.

Nå varsler imidlertid Ringnes at de i samarbeid med sin eier, det internasjonale milliardkonsernet Carlsberg, vil investere 110 millioner kroner i et nytt bryggeri og ølsenter på Lademoen.

- Dette gjør at vi har sikret ølproduksjonen ved EC Dahls i uoverskuelig framtid, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes til adressa.no.

LES OGSÅ: Nå tappes den siste julebrusen i Trondheim

Lager nytt bryggeri

Et ølsenter med mikrobryggeri og serveringssted har lenge vært et uttalt ønske fra Ringnes-ledelsen. Nå er finansieringen på plass. Dersom alt går etter planen vil dørene åpne sommeren 2016.

- Med dette viser vi at vi mener alvor med våre planer om å etablere et kraftsenter for øl ved EC Dahls bryggeri. Våre eiere Carlsberg tar store investeringskostnader og gjør to ting: bygger et nytt bryggeri, med en egen glasskolonne for Dahls-øl, og lager et ølsenter med mikrobryggeri og serveringsdel, sier Bruusgaard.

Samtidig er det klart at bryggeriet mister tapping av Dahls-øl på boks. Når det nye bryggeriet står ferdig, skal det kun tappes Dahls-øl på flaske, fat og tankbil på Lademoen. Boksene vil komme fra Gjelleråsen.

- Prisen blir den samme, og forbrukerne får valgmuligheten. Vi vil bruke Dahls-gjær i ølet som tappes i Oslo, så hvor vannet kommer fra blir den eneste forskjellen, sier Bruusgaard.

LES OGSÅ: 120 ansatte har fått sine oppsigelser

Ikke flere jobber - nå

Kommunikasjonssjefen kan ikke si noe om hvor stort ølvolum som faktisk vil bli produsert i Trondheim, men forsikrer at det nye bryggeriet vil ha «kapasitet til å produsere nok Dahls-øl». På spørsmål om den nye investeringen vil påvirke antall ansatte ved bryggeriet, svarer han følgende:

-  Vi opererer ikke med andre tall enn det vi kommuniserte for to år siden, som er at nærmere 100 fortsatt vil være tilknyttet Dahls. Det nye ølsenteret er imidlertid en langsiktig og bærekraftig løsning, som vi tror vil legge grunnlaget for flere arbeidsplasser, ikke færre.

Enn så lenge er realiteten at 120 ansatte står uten jobb 1. januar 2016. Kun 14 ølbryggere blir igjen i Trondheim, i tillegg til 90 ansatte tilnyttet salg og distribusjon.

LES OGSÅ: Avviser at nedbemanning egentlig er «løse rykter»

Vil brygge spesialøl

Den nye virksomheten vil bli lagt til den eldste delen av bryggeriet, som er den vernede bygningen ved Strandveien.

Hva som skjer med resten av bygningsmassen er ikke klart, men Bruusgaard understreker at millioninvesteringen ikke gjøres med midler fra salg av øvrig eiendom. Ringnes har fortsatt en intensjonsavtale med restauratør Roar Hildonen om drift av et serveringssted i de gamle lokalene.

- Interessen for spesialøl i Norge har eksplodert. Foreløpig har vi satset på øl fra Brooklyn, Frydenlund og en del europeiske merker. Med det nye Dahls-bryggeriet får vi sjansen til å lage langt flere spesialøl-varianter, sier Bruusgaard.

Han understreker at «det lokale engasjementet og den lokale støtten under hele prosessen har vært meget stor». Ringens holder pressekonferanse om planene på Lademoen tirsdag, hvor blant annet ordfører Rita Ottervik skal være til stede.

LES OGSÅ: - Hele EC Dahls vil bli nedlagt

Det nye bryggeriet og ølsenteret vil etableres i den vernede delen av dagens EC Dahls bryggeri ved Strandveien. 
        
            (Foto: ADRESSEAVISEN)

Det nye bryggeriet og ølsenteret vil etableres i den vernede delen av dagens EC Dahls bryggeri ved Strandveien.  Foto: ADRESSEAVISEN

På forsiden nå