De ansatte i Trondheim ble informert på et allmøte klokken 15 i dag på Reinertsens hovedkontor i Pirsenteret i Trondheim.

Ifølge Thomas Reinertsen, divisjonsdirektør i olje og gass i familiebedriften, vurderer de å permittere 200 ingeniører. Den endelige avgjørelsen tas i et styremøte torsdag kveld.

– Vi har prøvd å stå imot, men nå klarer vi det ikke lenger, sier Reinertsen til Adresseavisen.

Bakgrunnen er innsparingene hos de store oljeselskapene, blant annet Statoil. Reinertsen gjennomfører blant annet vedlikehold og modifikasjoner på oljeinstallasjoner på sokkelen. I denne omgang er det ingeniører på land, som blant annet står for prosjektering, innkjøp og design, som rammes.

– Vedlikehold- og modifikasjonskontraktene er fundamentet i vår virksomhet, men nå ser vi en reduksjon på 50 til 60 prosent under det vi er vant til, sier Reinertsen.

Halvparten i Trondheim

Han anslår at de hittil har brukt rundt 100 millioner kroner på å beholde ingeniører som de ikke har hatt jobb til, og selskapet varslet tidligere i høst at de heller ville tære på budsjettene enn å si opp oljeingeniører.

Det kraftige fallet i oljepris har i tillegg ført til økt usikkerhet rundt fremtidige oppdrag. Et fat nordsjøolje ble tirsdag omsatt for rundt 79 dollar fatet, en nedgang på over 25 prosent siden starten av året.

Reinertsen AS har til sammen rundt 1600 ingeniører blant sine ansatte. Rundt halvparten av de 200 som kan bli permittert jobber ved hovedkontoret i Trondheim, mens den øvrige halvparten jobber i Bergen.

Ifølge Reinertsen kan også de som jobber med installasjon bli rammet av nedbemanningen, men det vil først bli bestemt på styremøtet på torsdag.

Reinertsen AS har vedlikeholds- og modifikasjonskontrakter på plattformene Troll A, B, og C, Heimdal, Grane og Heidrun, og landanlegget på Tjeldbergodden. De som jobber med undervannsinnstallasjoner vil derimot ikke bli rammet, ifølge Reinertsen. Heller ikke verftene på land, blant annet på Orkanger, vil bli rammet.

Han sier at det er første gang bedriften må ty til permitteringer blant oljeingeniørene, men håper at de innen kort tid kan trekke permitteringene. Det er også grunnen til at de ikke velger oppsigelser.

– Vi sitter på langsiktige rammeavtaler. Det betyr mye i denne perioden, da disse hurtig kan tilføre oss arbeid, sier han.

Reinertsen sier at de vil gjennomføre personlige samtaler med alle som blir berørt.

Konkurrentene kuttet først

Som følge blant annet av at Statoil har varslet store innsparinger, der de årlige investeringene skal reduseres med åtte milliarder kroner, så har flere av leverandørselskapene kvittet seg med ansatte.

Aibel og Aker Solutions, som begge er konkurrenter til Reinertsen, har tidligere i år varslet store nedbemanninger.

Aibel varslet i mars at 40 ansatte måtte gå i Stjørdal, og i september ble til sammen 45 ansatte sagt opp og 15 permittert i Stjørdal og Trondheim. I slutten av oktober kom melding om at ytterligere 25 ansatte ble oppsagt i Stjørdal.

Aker Solutions har redusert antall ansatte ved ingeniørkontoret i Trondheim med 60.

Ifølge Norsk Industri har leverandører av vedlikehold- og modifikasjonstjenester i snitt redusert bemanningen med 12-15 prosent det siste halve året, og rundt 4000 ansatte er oppsagt.