- Vi ser at folk har blitt mer reserverte til å kjøpe, fordi hus i eurosonen har blitt 20 prosent dyrere, sier banksjef Håkon Hansen i DNB Luxemburg.

DNB er den eneste norske banken som tilbyr lån med pant i bolig i utlandet. Luxemburg-filialen har økt utlånet til nordmenn som kjøper bolig i Frankrike og Spania med rundt 1000 lån i år, forteller Hansen.

- Vi har hatt en voldsom vekst siden 2006. Utlånsveksten i år var i overkant av 20 prosent frem til sommeren, så var det en utflating i sommermånedene og vi ser veksten har falt litt nå. Det har sammenheng med sesongen og at krona har svekket seg, sier Hansen.

Ned 20 prosent

Den norske krona er kraftig svekket den siste tiden, fordi oljeprisen har falt fra over 100 dollar per fat til under 60 dollar. En euro kostet onsdag ettermiddag 9,24 kroner. Det betyr at euroen har blitt nesten 20 prosent dyrere fra de laveste nivåene det siste året.

- Vi ser at folk tenker seg om en gang til før de kjøper hus, og det er fornuftig. Du skal ikke kjøpe hus Spania eller Frankrike for å spekulere i valutamarkedet, sier Hansen.

Selv om lånet i euro har blitt større målt i kroner etter kronesvekkelsen, frykter ikke Hansen at kundene får problemer selv om avdragene blir større i kroner.

- Når du kjøper hus i Spania eller Frankrike, er ikke det det samme som å kjøpe en leilighet på Byåsen. Vi stiller krav om en god buffer og god likviditet, slik at kundene ikke får problemer med den økte kostnaden. Det er ingen dramatikk, sier Hansen.

30 prosent egenkapital

DNB krever at kunder som tar opp lån til bolig i Frankrike og Spania har minst 30 prosent av kjøpesummen i egenkapital, slik at lånet utgjør maksimalt 70 prosent.

- I tillegg kommer transaksjonskostnader på ti prosent i Spania, slik at kundene må ha 40 prosent egenkapital, sier Hansen.

Han forteller at DNB tilbyr en rente som er på 2,25-3 prosent på lån til kjøp i både Frankrike og Spania.

Fortsatt billig?

Boligprisene falt i Sør-Europa i finanskrisen, særlig i Spania. Banksjefen svarer dette på om kronekursfallet har «spist opp rabatten» fra boligprisnedgangen i Spania for nordmenn:

- Boligprisene i Spania har grovt sett falt et sted mellom 40 og 45 prosent siden 2008. Det folk glemmer er at de steg 100 prosent fra 2000-2008, slik at vi er tilbake på 2002-2003-nivåer. Spania er rimelig sett med norske øyne, men vi tror ikke noen har dårlig tid. Vi tror prisene her vil ligge lavt i uoverskuelig fremtid, det vil si fire-fem år. Det ble bygd så mye før finanskrisen, at lageret er stort, sier Hansen.

Han forteller at det har vært en mindre prisnedgang i Frankrike enn i Spania.

- Der har kanskje prisene på leiligheter falt 20 prosent, og på attraktive hus ingenting. Etterspørselen er mer stabil og lavere i Frankrike, sier Hansen.

Han påpeker at det er kun på Rivieraen nordmenn og andre utlendinger kjøper bolig i Frankrike, mens de kjøper over større deler av Spania.

Tror krona styrker seg

Ifølge DNB vil den norske krona styrke seg igjen.

- Ifølge DNBs valutaprognoser tror vi krona vil styrke seg neste år, og at euroen går mot åtte blank i 2016 og 2017, sier Hansen.